Home

Nieuws

Vleesproductie VS onder druk

Utrecht - De Verenigde Staten (VS) stevenen af op een flinke daling van de vleesproductie in 2012. De dalende trend die al langere tijd zichtbaar is, wordt versneld door extreme droogte in het zuiden en zuidwesten van Amerika. Dat meldt de Rabobank in haar rapport Where is the beef.

Vooral in Texas en de aangrenzende regio’s eist de droogte haar tol. In de regio staat ongeveer 25 procent van de Amerikaanse vleesrunderen. In de afgelopen periode was de regio goed voor meer dan de helft van de totale aanvoer van vleesrunderen. Dat duidt op een snelle krimp van de rundveestapel. De Rabobank verwacht dat de rundvleesproductie in de VS eind volgend jaar 7 procent lager ligt dan in dezelfde periode dit jaar.

De winsten in de Amerikaanse pluimveesector zijn sterk gedaald. Hoge voerprijzen zorgen een sterke productiedaling. In de varkenssector gaat het relatief beter. De hoge voerprijzen zijn in deze sector voor een groot deel goed gemaakt door de stijgende varkensprijzen. Toch zijn er ook hier signalen dat er meer zeugen worden geslacht vanwege het historisch lage maisaanbod.

De Rabobank verwacht dat de vleesproductie in de VS halverwege 2012 met 5 procent is afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Een beperkt aanbod van proteïne op de wereldmarkt, in combinatie met een sterkere economische groei is opkomende landen, gaat volgens de bank leiden tot nog een jaar van recordprijzen voor eiwitgewassen op de wereldmarkt.

De krimp van de veestapels gaat volgens de Rabobank ook gevolgen hebben voor de vraag naar mais. Hoewel in de VS 40 procent van de mais wordt gebruikt voor de productie van bio-ethanol, zal de invloed significant zijn. De Rabobank gaat uit van een daling van de vraag naar mais van 50 miljoen bushels (1,4 miljoen ton) in het derde kwartaal en een daling van 100 miljoen bushels (2,7 miljoen ton) in het vierde kwartaal van 2012 in vergelijk met dezelfde periodes in 2011.


xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office"
xmlns:x="urn:schemas-microsoft-com:office:excel"
xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">

style='border-collapse:collapse;table-layout:fixed;width:362pt'>

VLEESPRODUCTIE
VS
     

x:str="Jaarlijkse groei in procenten van productie dierlijke eiwitten in de VS. ">Jaarlijkse
groei in procenten van productie dierlijke eiwitten in de VS.
style='mso-spacerun:yes'> 
 
* Cijfers
vanaf vierde kwartaal 2011 betreffen raming. Bron: Rabobank, USDA
  rundvlees varkensvlees pluimveevlees
style='mso-spacerun:yes'> 
1e kwart. 2011 3 2 6
2e kwart 2011 0 1 3
3e kwart. 2011 1 0 -2
4e kwart. 2011* -1 -2 -4
1e kwart. 2012* 3 -2 -5
2e kwart. 2012* -1 0 -4
3e kwart. 2012 -6 -1 -5
4e kwart. 2012* -7 -1 -6Of registreer je om te kunnen reageren.