Home

Nieuws

’Vleesprijsbepaling op basis van deelstukken typisch Duitse zaak’

Damme – De Duitse varkenshouders hebben te maken met een gecompliceerdere manier van afrekenen bij slachterijen dan varkenshouders in andere landen.

Dat constateert varkenshoudersorganisatie ISN in een studie. Volgens de ISN is overal het levendgewicht of het spiervleesaandeel de maatstaf op basis waarvan de uit te betalen vleesprijs wordt bepaald, maar niet in Duitsland.

Daar wordt afgerekend op basis van de deelstukken, zoals buik, hammen enzovoorts. Naar de visie van de varkenshoudersbond zou de vereenvoudigde buitenlandse aanpak ook in Duitsland moeten worden toegepast, ongeacht de vraag of er voor de classificering met Autofom (een geautomatiseerd systeem –red.) wordt gewerkt.

”Ook met Autofom is een duidelijke vereenvoudiging van de afrekening mogelijk. Dat tonen de buurlanden aan,” zegt zakelijk leider Torsten Staack van de ISN. In de studie wordt vastgesteld dat in Europa in totaal 64 Autofom-apparaten zijn geïnstalleerd. In Duitsland staan er 26, in Spanje 13 en in Denemarken en Zwitserland elk 6. Classificering van deelstukken met AutoFom verloopt bovendien niet altijd foutvrij, meent de ISN. De studie is gemaakt wegens de invoering van een nieuw Autofom-afrekeningsschema in de loop van dit najaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.