Home

Nieuws 155 x bekeken

Verwarring over nieuwe Duitse vleesprijsmodellen

Melle – Door de verschillen tussen de nieuwe AutoFom- en Fom-vleesprijsschema’s van Westfleisch en Tönnies gaat de vergelijkbaarheid verloren en ontstaat grote verwarring.

Dat stellen de experts Friedhelm Adam van de Landbouwkamer Noordrijn-Westfalen Wolfgang Branscheid van het Max-Rubner-Institut in Kulmbach.

Volgens TopAgrar ventileerden zij woensdag hun mening op een informatiebijeenkomst van vee- en varkensafzetcoöperatie ZNVG in Melle bij Osnabrück. De onvrede met vooral het eerder deze week door Tönnies gepresenteerde schema is groot, constateert TopAgrar. Westfleisch lanceerde zijn model al afgelopen zomer.

De kritiek houdt in dat eerstgenoemd concern met zijn staffeling van de gewichtsfactoren ver over het doel heengeschoten is. ”De afzonderlijke sprongen tussen de hammengewichtsklassen zijn veel te extreem. Geen enkele boer kan begrijpen waarom een ham die 10 gram te zwaar is 9 euro minder waard moet zijn”, zo tekent het landbouwblad op.

De nieuwe schema’s, waarvoor de principes zijn ontwikkeld door het Max-Rubmer-Institut, worden begin volgende maand ingevoerd. De kans bestaat nog wel dat de concerns de modellen meer op elkaar afstemmen, maar daarover bestaat nog geen enkele duidelijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.