Home

Nieuws

'Vertrek Van Dijck draait om tempo strategie'

Venlo – Het vertrek van Frans van Dijck als algemeen directeur bij ZON lijkt verband te houden met het tempo waarop de afzetorganisatie de marktstrategie wijzigt. Dat beeld doemt op bij telers en ingewijdenen.

De strategie van de holding is de laatste jaren gericht op een directe relatie met retail. Volgens een teler is een groot deel van de ZON-leden hier niet mee bezig. Van Dijck lijkt zich niet te kunnen vereenzelvigen met een te snelle omwenteling. ”Hij is toch de oud-financieel directeur die terughoudender is dan een commercieel directeur die nu zijn stempel wil drukken op de organisatie. Een financieel directeur is minder risicogericht”, zegt een ingewijdene. Sinds 1 februari is Hans List commercieel verantwoordelijk in de directie. Een teler signaleerde al eerder dat binnen de directie inzichtverschillen bestonden.

Interim-directeur Jan Janssen wil niet ingaan op de reden van vertrek. ”Wat ik wel wil meegeven is de boodschap, dat een en ander geen effect heeft op de ingeslagen koers van ZON. De keuze voor onze toegevoegde waarde strategie in het belang van de afzet voor telers blijft onverminderd onze richting en opdracht.”

ZON-voorzitter Ton Reijnders kiest iets andere bewoordingen die verandering niet uitsluiten. ”Op hoofdlijnen blijft onze strategie gelijk, maar je kunt niet naar de toekomst kijken.”
Een goed ingelichte teler kan zich voorstellen dat andere accenten gelegd worden in de strategie ”Het is logisch dat je een vijf jaar oud strategisch plan tegen het licht houdt. De wereld verandert snel.” Overigens is hij te spreken over de koers en communicatie van ZON in het laatste jaar. ”Er wordt beter geluisterd naar telers. Daar had Van Dijck ook een grote rol in.” In het persbericht van het vertrek van Van Dijck noemt ZON zichzelf ook een telersvereniging.

Volgens een ingewijdene is ZON niet helder in de strategie. Zo kiest het voor een directe relatie met retail, maar houdt het tevens vast aan de klassieke veilklok. ”Van Dijck zei altijd dat ze geen handelaar zijn, maar dat doen ze natuurlijk wel. Dat geeft niet, maar kies er dan ook duidelijk voor.”
Reijnders zegt de laatste week telers te hebben gesproken die opheldering vroegen. Hij heeft ze persoonlijk uitgelegd wat de redenen zijn voor het vertrek. Naar buiten toe laat hij zich daarover niet uit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.