Home

Nieuws

Verslapt toezicht bij export bood kans voor fraude

Leeuwarden - Het toenmalige landbouwministerie heeft rundvee-exporteurs ten tijde van de exportfraude in 2007 min of meer ongemoeid gelaten.

Op verzoek van het bedrijfsleven had het ministerie het toezicht verminderd, zo bleek deze week tijdens een rechtszitting, waarbij drie exporteurs, een dierenarts en medewerkers van de exportbedrijven terecht stonden.

Nadat de fraude aan het licht kwam, in begin 2008, besloot het ministerie het toezicht weer aan te scherpen en bovendien de regels strakker te handhaven. Een van de betrokken bedrijven staat nog steeds onder extra toezicht van de Voedsel- en Waren Autoriteit.

Toenmalig Chief Veterinary Officer Peter de Leeuw, als getuige gehoord bij het onderzoek, verklaarde bij de rechter-commissaris dat de exporteurs zelf de verantwoordelijkheid wilden nemen. De overheid kwam de exporteurs daarin tegemoet. Het toezicht van de VWA werd verminderd, in het vertrouwen dat de benen de weelde konden dragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.