Home

Nieuws

Verplichte verzekering broedeieren van de baan

Barneveld – Pluimveevermeerderaars hoeven geen verplichte verzekering af te sluiten voor de financiële schade van vogelpest. Daar is niet voldoende draagvlak voor.

Bij een uitbraak van vogelpest leveren broedeieren veel minder op, omdat die niet meer naar het buitenland kunnen. In het binnenland neemt de vraag naar deze eieren ook sterk af bij de uitbraak van een ziekte.

Diverse schakels in de pluimveekolom waren voor een verplichte verzekering voor vermeerderaars tegen vogelpestschade. Alleen de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) was fel tegen. ”Een verzekering dekt alleen de schade binnen beheer- en toezichtgebieden.

Vermeerderaars buiten die gebieden hebben wel schade, maar kunnen die niet claimen. Daardoor heeft een verplichte verzekering geen zin. Vermeerderaars kunnen zich uiteraard wel vrijwillig verzekeren”, gaf NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat als verklaring voor zijn sterke weerstand tegen een verplichte vogelpestverzekering voor broedeieren. Andere schakels in de pluimveekolom zien nu ook af van de invoering van die verplichting.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.