Home

Nieuws

Vernieuwing kasopstand bepaalt energiedoelstelling

Den Haag – De energievraag van de glastuinbouw kan met 26 procent dalen als de komende tien jaar 40 procent van de kassen vernieuwd wordt. Dat is volgens het Landbouweconomische Instituut LEI de normale snelheid van vernieuwing van glas in Nederland. Nieuwe kassen zijn energiezuiniger.

Volgens het LEI moet door economische omstandigheden in de sector ook rekening gehouden worden met een lagere vernieuwingssnelheid. In dat geval is de besparing van energie van de sector in 2020 circa 15 procent doordat 25 procent van de kassen vernieuwd wordt. Dat blijkt uit het rapport 2020: Energiedoelen gehaald van het LEI.

Een daling van de energievraag van 20 procent is volgens het LEI  nodig om de mogelijk negatieve gevolgen van het stoppen van elektriciteitsverkoop door wkk-gebruik op te vangen.
De grootste opgave voor de Nederlandse glastuinbouw in het realiseren van de energiedoelstellingen voor 2020 is een aandeel duurzame energie van 20 procent in het totale energiegebruik, concludeert het LEI.

Of registreer je om te kunnen reageren.