Home

Nieuws 7 reacties

Van Doorn: omslag intensieve veehouderij nationaal aanpakken

Den Bosch – Voor een volledige omslag naar een duurzame intensieve veehouderij in 2020 is een radicale ommekeer nodig. Die omslag slaagt alleen met een nationale aanpak. Dat stelt de commissie-Van Doorn in zijn rapport over verduurzaming van de intensieve veehouderij.

De Commissie-Van Doorn, ingesteld door provincie Noord-Brabant, pleit voor een zorgvuldige veehouderij waarbij de veehouderij lokaal is ingebed en de dieren centraal staan in moderne stallen. De bedrijfsvoering is duurzaam waarbij de bedrijfsvoering en het productieproces vanzelfsprekend maatschappelijke waardering afdwingen.

Om de omslag te maken is medewerking van alle partijen in de keten vereist. De overheid zorgt voor een integrale aanpak van de problemen in de keten en zorgt voor de kaders waarbinnen de transitie naar een duurzame veehouderijtak plaats vindt. Een onafhankelijk orgaan voert de regie over het hele proces. Op die manier verwacht de commissie Van Doorn dat het mogelijk is om alle partijen en bedrijven mee te nemen in deze omslag. Voor zogenoemde 'free riders' die zich onttrekken aan regels en verplichtingen is geen plaats.

Supermarkten, boeren, voederbedrijven en vleesverwerkers ondersteunen de ambitie om al het vlees uiterlijk in 2020 duurzaam te produceren. Ze hebben het zogenoemde Verbond van Den Bosch ondertekend waarin dit doel is vastgelegd. Het manifest is opgesteld door de commissie Van Doorn.

Onder de ondertekenaars zijn LTO en ZLTO, de supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Plus, C1000, Sligro, Vion, en diervoeders zoals De Heus, Nutreco en Agrifirm.

De Dierenbescherming, de Brabantse Milieufederatie en de stichting Natuur en Milieu hebben het manifest niet ondertekend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De commissie Van Doorn vergeet de financiering.
  Ze doen net of ze in de Europese raad zitten.
  Is er iemand die ze kan uit leggen hoe de wereld economie werkt.
  Is dit wat de Jager bedoeld . Eerst een financieel examen voor je mag mee praten.

 • no-profile-image

  Hans Brasil

  Hamstra, Onder de ondertekenaars zijn LTO en ZLTO, de supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Plus, C1000, Sligro, Vion, en diervoeders zoals De Heus, Nutreco en Agrifirm.
  Bovenstaande bedrijven zijn "cum laude" geslaagd voor hun financieel examen, maar gebruiken de boeren om hun niet duurzame activiteiten, duurzaam te laten lijken.
  De NL intensieve veehouderij komt het dichtst bij duurzaam als ze niet meer produceerd dan de zelfvoorzieningsgraad. Het overal vandaan halen van grondstoffen, waarbij na industrialisering, de afvalstoffen worden omgezet in, te exporteren, vlees en eieren, en de mest daarna op het vervuilende conto van de boeren wordt bijgeschreven, levert de bovenstaande bedrijven cum laude financiele resultaten op. Welke positie de boeren hierbij innemen, weet u waarschijnlijk beter dan ik.

 • no-profile-image

  Goede opinie, Hans Brasil.

  Nee voor zgn free riders is geen plaats in de keten, wel voor uitzuigers met een stropdas voor.
  De varkenssector is inmiddels vermalen tussen de voerfabrikanten en Vion.
  Het enige wat voor de primaire sector overblijft is de stront.
  Nu de andere sectoren nog,

 • no-profile-image

  En zo is het,en niet anders@ ondernemer.De beste actie(oplossing in deze economische crisis) zou zijn voor de free riders/gezinsbedrijven collectief de sleutel en de zorgen naar de bank en andere uitzuigers geven(misschien doen de grote varkensboeren ook nu wel mee?).
  Een vlotte woning met een stukje eigen grond zonder hypotheek als beloning met belastingvoordeel. Voor al het voorfinancieren en diefstal van de marges afgelopen jaren zou op zijn plaats zijn voor de echte boeren(mogen ook wel eens bevoordeeld worden) waar de periferie groot van is geworden.Nvv en lto regel dat even met jullie vriendjes en grootkapitaal van het draaiboek en partijdige overheid(alles ingewikkeld maken).Royale huizen genoeg te koop.Dat zou jullie sieren,duurzaam en eerlijk saneren doe je niet op deze manier want anders gaat dit tegen jullie keren en is dus niet duurzaam,Zie "midden oosten" ontwikkeling,we hebben geen honger maar een grootkapitaal dictatuur ontwikkeld en als die falen!(Bankencrisis maar gelukkig hebben we de RABO)Daar kun je beter voor werken in loondienst voor geld net als de periferie en op zijn hoogst ontslagen worden en een makkelijk leven leiden als het hoogste in de kolom,"De vrije Burger".Dit heeft niet met ondernemen te maken en vrije marktwerking maar met vriendjespolitiek in een keurslijf dwingen.Een Zwijnenstal sector hou je over en .......inderdaad stront!!! p.s. wat is er afg. Donderdag uit het overleg gekomen,kan er nog niet "echt" wat over vernemen Agd.

 • no-profile-image

  Staat in het ondertekende stuk ook dat >duurzaam< produceren betekent in Nederland produceren? Als dit stuk uitgaat van technische uitgangspunten, kan de productie ook plaats vinden bij Hans, Brasil als hij een goedkopere aanbieder is voor de uitbeender en de retailer. Hebben de schakels na de boer keurig voldaan aan hun belofte >duurzaam< maar de Nederlandse boer is er weer eens niets mee opgeschoten.

 • no-profile-image

  Hans Brasil

  Han, waar zou de Nederlandse intensieve veehouderij boer nou wel wat mee opschieten dan.??? Inkomstenondersteuning???willen ze graag de hand ophouden??? Oóóh, u wilt graag uw inkomen uit uw bedrijf halen?? Bij welke metropool ter wereld vind je in een straal van 100 km net zo veel varkens en kippen als 100 km van de randstad?

 • no-profile-image

  Boer is de klos bij Verbond van Den Bosch
  Merijntje luistert sceptisch naar de euforische berichten over het akkoord van het Verbond van Den Bosch. In 2020 moet al het vlees in onze Nederlandse supermarkten duurzaam zijn geproduceerd. De supermarkten, de slachterijen en de veehouders hebben zich verbonden om er voor te zorgen dat het dierenwelzijn meer en meer centraal zal komen te staan. Mooie praat bij elkaar gedacht door een stel bobo’s uit de sector. De vraag dient zich aan of ook Lidl en Aldi meedoen want dat zijn geen Nederlandse supers. Ook is aan de individuele varkenshouder niks gevraagd.
  De prijs voor dit Bosche akkoord komt op het bordje van de veehouder te liggen want die moet het allemaal gaan doen. Dat gaat veel geld aan extra investeringen kosten. Dus het vlees zal duurder worden want anders is het plan onhaalbaar. Zijn de Supermarkten bereid om die prijsverhoging ook te accepteren of zullen ze als puntje bij paaltje komt kiezen voor goedkoper vlees uit het buitenland?
  Merijntje denkt overigens ook dat het gewoon een plannetje voor het “oog van het kerkvolk” is want zo veel zal er daadwerkelijk niet te veranderen zijn omdat de meeste dieren in ons land al op een diervriendelijke manier worden gehouden binnen de grenzen van de commerciële wetten. Met verlies kan geen enkel bedrijf het lang volhouden. Het Verbond van Den Bosch kon wel eens het Monster van Den Bosch gaan worden voor met name de varkenshouder. Hij of Zij moet alles leveren en de slachterijen en supermarkten kijken met de armen over elkaar alleen maar toe.  <>

  <>

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.