Home

Nieuws 199 x bekeken

VWS: hoge niveau voedselveiligheid op peil houden

Den Haag - Het kabinet blijft zich actief inzetten op de voedsel- en productveiligheid en vermindering van infectieziekten, inclusief dierziekten die over kunnen gaan op mensen (zoönosen).

VWS blijft alert op bestaande en nieuwe gezondheidsrisico’s in de omgeving, maar wil vooral de risicocommunicatie hierover verbeteren.

Het kabinet constateert dat het voedsel in Nederland veiliger dan ooit is, maar dat het toch zaak is alert te blijven. "Nieuwe ziekten en bacteriën kunnen de gezondheid van mensen bedreigen", aldus VWS. Daarom wil de regering het huidige hoge niveau van voedselveiligheid minimaal behouden. De aandacht voor voedselveiligheid is met name gericht op nieuwe risicobeoordelingen en signaleren van nieuwe risico’s.

De regering wil in EU-verband criteria en normen realiseren voor de aanwezigheid van ziektekiemen, zoals salmonella en campylobacter. Ook wil minister Edith Schippers van volksgezondheid Europees afspraken maken over gebruik van antibiotica in de veehouderij.

De primaire verantwoordelijkheid van veilig voedsel ligt volgens het kabinet bij het bedrijfsleven. De VWA controleert dit. Door gebruik te maken van informatie uit marktsystemen wil de VWA het controleniveau ondanks bezuinigingen op peil houden.

De regering wil in EU-verband criteria en normen realiseren voor de aanwezigheid van ziektekiemen, zoals salmonella en campylobacter. Ook wil minister Edith Schippers van volksgezondheid Europees afspraken maken over gebruik van antibiotica in de veehouderij.

Het budget voor volksgezondheid bedraagt voor komend jaar 630,6 miljoen euro. Dat is een fractie van het totale budget van 17,4 miljard euro voor het ministerie van VWS. Het overgrote deel hiervan gaat naar gezondheidszorg en langdurige zorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.