Home

Nieuws 199 x bekeken

VVD: vaart maken met samenvoegen provincies

Den Haag - Regeringspartij VVD vindt dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) ,,een duwtje'' nodig heeft om snel werk te maken van het samengaan van provincies in de Randstad.

Het kabinet wil het aantal provincies in de Randstad terugbrengen om een kleiner en daadkrachtiger bestuur te krijgen. ,,Noord-Holland, Utrecht en Flevoland hebben zelf een paar maanden geleden het initiatief genomen voor een fusie. Donner moet nu gewoon duidelijk maken wat het doel is: één provincie'', aldus VVD-fractievoorzitter Stef Blok dinsdag in een interview met het AD. Ook CDA-Kamerlid Ger Koopmans gaf dinsdag aan op korte termijn duidelijkheid te verwachten.

Blok is bang dat de plannen van het kabinet anders gaan verzanden ,,in het verzet van mensen die hun baan niet willen verliezen''. Blok eist dit najaar een concreet plan van Donner. Hij vindt de teksten in de begroting van Binnenlandse Zaken voor volgend jaar ,,veel te vaag'' en ,,mager''.

In de begroting staat dat eventueel het samengaan van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland in ogenschouw wordt genomen. In het regeerakkoord wordt Zuid-Holland ook betrokken bij de plannen de bestuurlijke drukte terug te dringen. Donner zei dinsdag geen duwtje in de rug nodig te hebben. ,,Het is een van de zaken die bekeken wordt. Daar hebben we in de begroting richting voor gegeven."

De minister kon niet zeggen wanneer hij zijn plannen op tafel legt.

Of registreer je om te kunnen reageren.