Home

Nieuws

’VS moet Europese antibiotica-model nabootsen’

Washington – Veehouders in de VS gebruiken zes keer meer antibiotica om een kilo vlees te produceren dan veehouders in Denemarken.

Dat heeft directeur Henrik Caspar Wegener van het Nationale voedingsinstituut in Denemarken gezegd tegen persbureau Bloomberg. In de VS mogen veehouders antibiotica kopen en toedienen zonder recept van een veearts.

Volgens Wegener moet de VS toe naar het Europese systeem. In de EU is het toedienen van antibiotica zonder medische noodzaak sinds 2006 verboden. Sindsdien is het gebruik van antibiotica ruim gehalveerd zonder meer uitval van dieren.

De antibiotica komt indirect in het vlees en darmkanaal van mensen terecht. De VS zou 20 miljard dollar (14,6 miljard euro) aan kosten maken door bacteriën die het menselijk lichaam resistent maken tegen antibiotica.

De Amerikaanse organisatie voor varkensvleesproducenten stelt dat het Deense moden moeilijk toepasbaar is voor de VS, onder meer omdat door de omvang van het land boeren vaak veel verder van vee-artsen verwijderd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.