Home

Nieuws

Uitbreidingsverbod geiten opgeheven

Den Haag - Geiten- en melkschapenbedrijven mogen weer uitbreiden. Dat hebben staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en minister Edith Schippers van volkgezondheid besloten.

Doordat alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven zijn gevaccineerd tegen de bacterie, worden de beschermingsmaatregelen versoepeld, omdat deze maatregelen geen extra bijdrage leveren aan vermindering van het risico op Q-koorts.

Naast het opheffen van het uitbreidingsverbond wordt ook het verplicht afschermen van drachtige dieren en jonge lammeren voor bedrijven met een publieksfunctie versoepeld. Voortaan moeten deze dieren alleen bij het aflammeren worden afgescheiden van publiek, en niet meer de zes weken rondom het moment van aflammeren.

Melkgeiten- en melkschapenbedrijven mogen ook weer uitmesten tijdens de lammerperiode. De verplichte mestopslag op het bedrijf wordt verkort van 90 naar 30 dagen. Q-koortsvrije bedrijven mogen de mest bovendien direct afvoeren naar een composteerbedrijf.

De VWA past de kaart met besmette locaties ook aan. Tot nu toe werd rond ieder bedrijf een zone van 5 kilometer aangegeven. Deze kaart wordt vervangen door een kaart waarin alleen de bedrijfslocaties worden aangegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.