Home

Nieuws

UWV wijst bezwaren tewerkstellingsvergunning af

Amsterdam – Het Werkbedrijf (UWV) heeft de eerste bezwaren van telers op de weigering van tewerkstellingsvergunningen (twv) afgewezen.

Dat laat een woordvoerder van het UWV weten. De uitkeringsinstantie werd in juli door zestien ondernemers voor de rechter gedaagd, omdat de boomkwekers en aardbeientelers zich gedupeerd voelden door de terughoudendheid van het UWV bij het verstrekken van twv’s voor Roemenen en Bulgaren.

De voorzieningenrechter oordeelde destijds dat het UWV onvoldoende aan kon tonen dat er voldoende prioriteitgenietend aanbod via uitzendbureau’s voorhanden was. De diverse telers mochten van de rechter daarom alsnog gebruik maken van de tewerkstellingsvergunning, alsof die verstrekt was.

Het merendeel van de bezwaren is volgens het UWV afgewezen, een aantal is nog in behandeling, laat een woordvoerder weten. De ondernemers hebben nog de mogelijkheid om tegen het besluit van het UWV in hoger beroep te gaan. Volgens een van de advocaten van de telers zijn er inmiddels twee negatieve besluiten op bezwaarschriften van de telers binnen. Het gaat in beide gevallen om aardbeientelers.

Deze telers gaan in hoger beroep. De verwachting is dat ook andere telers in hoger beroep zullen gaan, als het besluit van het UWV negatief is, zo stelt advocaat Conny Staudt-Bos. ”Dat moet binnen zes weken zijn ingediend.” Het advocatenkantoor Maus Staudt hoopt op een versnelde procedure. Staudt denkt het voorhanden zijn van prioriteitgenietend aanbod, zoals dat door het UWV voorgesteld wordt, te kunnen weerleggen, maar zal zich in het beroep focussen op het Europees recht.

”Als de rechtbank heeft besloten dat de beslissing van minister Kamp in strijd is met het Europees recht, dan kunnen we ook voor het nieuwe seizoen een voorlopige voorziening aanvragen”, aldus Staudt.

Staudt beroept zich daarbij op het standstill-beginsel, dat is opgenomen in het Europees toetredingsverdrag voor Bulgarije en Roemenië in 2007. Daarin staat dat lidstaten hun toelatingsbeleid niet strenger mogen maken dan het in het verleden was. De overheid zou op grond van die bepaling ten minste net zoveel vergunningen moeten afgeven als zij in het verleden heeft gedaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.