Home

Nieuws 201 x bekeken

Tuinder moet economisch winbaar aardgas afstaan

Den Haag – Tuinders die bij aardwarmteboringen op economisch winbaar aardgas stuiten, moeten in de toekomst de bron afstaan aan de NAM.

Dat blijkt uit een brief van minister Verhagen in een antwoord op kamervragen van Pvda-kamerlid, Diederik Samson. In een viertal gevallen zijn er bij boringen naar aardwarmte olie- of gasbronnen aangetroffen. Het gaat in alle gevallen om kleine hoeveelheden, benadrukt Verhagen in zijn brief. Volgens de minister is het moeilijk te voorspellen ‘waar deze kleine hoeveelheden gas of olie zich bevinden’. Hij ziet evenwel geen aanleiding om het boren naar aardwarmte te verbieden in gebieden waar olie of gas is aangetroffen. “Dit betekent dat er in Nederland slechts nog heel beperkt ruimte overblijft voor aardwarmtewinning.”

Per bron wordt bepaald wat de economische winbaarheid is van zowel aardwarmte als aardgas. In het geval waarbij alleen aardwarmte economisch winbaar is, mag de vergunninghouder het gas zelf houden. Maar als het aardgas economisch winbaar is, moet de bron afgestaan worden aan de NAM.

In het geval waarbij zowel aardwarmte als aardgas economisch winbaar zijn, moeten de houders een overeenkomst sluiten over de winning. “Eventueel kan ik één van de vergunninghouders verplichten te gedogen dat de andere vergunninghouder in een door mij te bepalen omvang tot winning overgaat”, aldus Verhagen in zijn brief. Degene die de aardgasbron moet afstaan, moet in een dergelijk geval wel door de NAM gecompenseerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.