Home

Nieuws 156 x bekeken

Tuinbouw moet wennen aan harde opsporingsmethoden

Den Haag – Tuinbouwondernemers moeten wennen aan de harde opsporingsmethoden die gehanteerd worden door inspectiediensten in hun speurtocht naar arbeidscriminaliteit.

LTO Seizoensarbeid maakt melding van verhalen waarbij ondernemers te maken hebben met stevige opsporingsmethoden. Er zouden regelmatig telefoons worden afgetapt en verdachte ondernemers worden soms in de vroege uurtjes ’van hun bed gelicht’ en ’dagenlang vastgehouden’.
”Een paar maanden geleden zijn er nog zes tuinders aangehouden”, vertelt Gerard van der Grind van LTO Seizoensarbeid. ”Dat was een behoorlijke inval, hebben ondernemers ons laten weten.”

De Arbeidsinspectie laat weten dergelijke middelen niet in te zetten. Partner in het opsporen van arbeidsfraude, de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD), heeft die bevoegdheden wel. ”Dat gebeurt alleen als de verdenking van de ondernemer in verhouding staat tot het toegepaste middel”, aldus een woordvoerder.

Volgens de SIOD worden de middelen bij hoge uitzondering ingezet. De organisatie geeft aan dat een mogelijke verklaring van meldingen door ondernemers is dat de land- en tuinbouw door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is aangemerkt als prioriteitgebied.
Volgens CAO-onderhandaar Gerard Roest, van FNV Bondgenoten, heeft de tuinbouw ook last van ondernemers die ’heel nauw de randjes opzoeken van wat mag en daar soms overheen gaan’.

Volgens Roest is het terecht dat de overheid streng optreedt als er sprake is van criminele activiteiten. ”Dit gebeurt niet bij standaardcontroles.” Hij geeft aan dat de situatie de laatste jaren sterk veranderd is. ”Twintig jaar geleden kwam illegale arbeid nog veel voor, tegenwoordig is de creativiteit van ondernemers soms groot.” Er bestaan allerlei werkconstructies, die juridisch misschien wel kloppen, maar ethisch niet door de beugel kunnen, aldus Roest.

Of registreer je om te kunnen reageren.