Home

Nieuws 183 x bekeken

'Trage uitbetaling vergoeding ganzenbeheer niet verwijtbaar'

Den Haag - Het ministerie van ELI heeft twee opeenvolgende jaren behoorlijke vertraging opgelopen bij het uitbetalen van vergoedingen voor ganzenbeheer aan boeren. De vertraging was echter niet verwijtbaar.

Dat stelt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. De ombudsman kondigde in januari een onderzoek aan nadat belangenorganisaties BoerenNatuur en LTO Noord Friesland zich beklaagden over de trage uitbetaling. Zowel in de beheersperiode 2008/2009 als 2009/2010 is met aanzienlijke vertraging geld overgemaakt.

Het ministerie wijst volgens Brenninkmeijer op aannemelijke redenen. De ombudsman merkt op dat de regelingen voor agrarisch natuurbeheer door de Europese Commissie gecofinancierd zijn en daarom moeten voldoen aan een Europees kader van strenge wet- en regelgeving. Het niet naleven levert een land een boete op van 35 miljoen euro.

De oorzaak van de vertraging in het beheersjaar 2008/2009 (start en einde altijd in oktober) is gelegen in twee wijzigingen die door Nederland aan de Europese Commissie zijn voorgelegd. De eerste wijziging werd goedgekeurd op 24 oktober terwijl de tweede wijziging pas kon worden ingediend in december 2008.

De vertraging in het beheersjaar 2009/2010 is gelegen in de perceelsregistratie, aldus het ministerie. De Europese Commissie oordeelde in 2008 dat de Nederlandse perceelsregistratie niet conform de Europese norm gaat. Het areaal moest daarom opnieuw in kaart worden gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.