Home

Nieuws 320 x bekeken

Topsectoren pakken ontwikkelingsgeld

Den Haag - Er komt in 2012 200 miljoen euro ontwikkelingsgeld beschikbaar, dat onder meer de topsectoren Agro & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in staat stelt om beter te kunnen investeren in ontwikkelingslanden. Daartoe heeft het kabinet het Platform Voedselzekerheid opgericht.

“Nederland kan veel doen voor ontwikkelingslanden door beter gebruik te maken van de kennis en inzet van het Nederlands bedrijfsleven”, aldus Maxime Verhagen bij de presentatie van het Topsectorenbeleid van het kabinet eerder vandaag in Leiden. Van de 200 miljoen die in totaal beschikbaar is, gaat 130 miljoen naar algemene investeringsstimuleringssprogramma’s (bestaande en nieuwe), waar de agrarische sector nu al veel gebruik van maakt. Daarnaast is specifiek voor land- en tuinbouw 25 miljoen euro uitgetrokken voor de twee agrariosche topsectoren en 20 miljoen voor de topsector water.

Het door het kabinet geformuleerde Topsectorenbeleid kenmerkt zich nog door een open karakter. Concrete aanspraak op de 1,36 miljard euro die het kabinet in 2012 ter beschikking stelt (oplopend tot een bedrag van 2,08 miljard euro in 2015) en op de 600 miljoen euro waarmee de Nederlandse kennisinstellingen in het beleid participeren, moeten worden vastgelegd in zogenaamde innovatiecontracten. Die contracten worden dit jaar nog gesloten tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid. In die contracten wordt vastgelegd welke onderzoeksprogramma’s er worden uitgevoerd en door wie die worden gefinancierd.

Of registreer je om te kunnen reageren.