Home

Nieuws 713 x bekeken

Tomaten groeien beter in diffuus licht

Bleiswijk – Tomaten groeien beter in kassen met diffuus licht. In de proefkassen van het onderzoeksbedrijf van WUR in Bleiswijk ligt de productie bij diffuus licht op dit moment 7 tot 9 procent hoger dan in een standaardkas. In de proef met diffuus licht worden drie type diffuus glas vergeleken met een standaard kas.

Volgens LTO Groeiservice wordt de winst in productie vooral behaald doordat de tomaten grover zijn. ”Het gewas onder diffuus glas is meer generatief. Een deel van de productiestijging is te verklaren door een hoger gemiddeld CO2-gehalte doordat er later gelucht kan worden.”

Ook de diffuus coating geeft een hogere productie tot nu toe in de proeven. Daar ligt het verschil met de standaardkas op 2 tot 4 procent. ”Hier was het eerste zoeken naar een goede toepassing van de nieuwe coating. Een te hoge dosering geeft te veel lichtverlies”, aldus LTO.

In het onderzoek naar energieverbruik blijkt dat in de Venlow Energy kas gemiddeld 44 procent minder energie nodig is dan in een standaardkas. De Venlow Energy kas is uitgevoerd met dubbel glas in het dek en verschillende coatings. Voor de klimaatbeheersing wordt gebruik gemaakt van buitenlucht aanzuiging met regain-units, meldt LTO. ”Voor de uitwerking van het systeem zijn er nog verschillende uitdagingen om op te lossen. Het is wel goed om te leren hoe weinig energie nodig is om gezond te kunnen telen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.