Home

Nieuws 215 x bekeken

'Taken productschappen worden sterk ingekrompen'

Den Haag – Het kabinet wil de administratieve lasten voor ondernemers met 190 miljoen euro terugbrengen door het mes te zetten in het aantal taken van de product- en bedrijfsschappen. Dat meldt De Telegraaf op basis van anonieme bronnen. De plannen worden naar verwachting morgen of maandag door het kabinet bekend gemaakt.

De publiekrechtelijke organisaties zullen op termijn taken als productpromotie, marktonderzoek en het delen van marktinformatie afstoten, aldus de krant. De organisaties zien zich in de plannen gereduceerd tot ”aanvullend aan overheidsbeleid.” Nederland telt 11 productschappen en 6 bedrijfsschappen, sommige agrarisch maar andere gericht op bijvoorbeeld de detailhandel of metaalbranche.

De schappen gaven in 2010 in totaal 275 miljoen euro uit, waarvan het grootste deel via verplichte heffingen binnenkomt. Sommige vaak grotere bedrijven zijn tegen het systeem, dat stamt uit de jaren ’50, omdat zij liever zelf innovatie en reclame voor hun specifieke product doen. AGD Media kreeg de genoemde plannen niet bevestigd.

Volgens voorzitter Theo Meijer van het Productschap Akkerbouw zijn de voornemens van het kabinet nog niet gedeeld met de productschapsbesturen. Volgens Meijer is de mening van agrariërs zelf cruciaal. ”Zij betalen de heffingen en uiteindelijk kunnen zij bepalen wat een productschap doet.”

In de bloemensector wordt anticiperend op een krimpend productschap gekeken naar een privaat model waarbij de heffing door marktleider FloraHolland wordt geïnd. Dit model is voor andere, veel meer versnipperde sectoren als de groenten- en fruitsector wellicht moeilijk haalbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.