Home

Nieuws 400 x bekeken 4 reacties

'Stikstofgebruik kan veel efficiënter'

Wageningen – Zonder kunstmest was het niet mogelijk een groot deel van de sterk gegroeide wereldbevolking behoorlijk te voeden. Maar er is ook een keerzijde aan stikstof: de grote milieubelasting en daarmee schade aan de volksgezondheid en de invloed op het klimaat.

Dit zegt Wim de Vries, de nieuwe buitengewoon hoogleraar Integrale stikstofeffectmodellering aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Volgens de Vries is kunstmest – sinds de introductie ervan in 1909 – een zegen geweest omdat het heeft geleid tot drie tot zes maal hogere gewasopbrengsten waardoor nu de helft van de wereldbevolking voldoende kan eten. Maar deze zegen heeft ook een grote keerzijde, volgens De Vries. Van de geproduceerde stikstof komt maar twintig procent terecht in een vegetarische maaltijd en in geval van vlees is dat minder dan tien procent. De rest komt op een of andere wijze in het milieu en dat is schadelijk, voor de volksgezondheid, de natuur en het klimaat.

De omvang van het stikstofprobleem vraagt dringend om een wereldwijde aanpak gericht op efficiënter stikstofgebruik, stelt De Vries. Doel daarvan is tegelijkertijd de voedselproductie te verhogen en de milieubelasting te verminderen. Overmatig kunstmestgebruik moet worden beperkt en we kunnen denken aan precisiebemesting en het ontwikkelen van meer stikstofefficiënte gewassen. Stikstof kan ook worden hergebruikt, bijvoorbeeld door afval uit toiletten te recyclen. Ook zijn er al technieken beschikbaar die schadelijke stikstofverbindingen kunnen omzetten in onschadelijk luchtstikstof.

De aandacht voor oplossingen door geïntegreerd stikstofbeheer is echter nog beperkt meent De Vries. Hij pleit daarom voor een internationaal stikstof-innovatietraject, gericht op maatregelen om de voedselproductie te verbeteren, gelijktijdig met het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, bescherming van de kwaliteit van lucht en water en bestrijding van de klimaatverandering.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Aan een 'internationaal stikstof-innovatietraject' lever ik graag een bijdrage.Met rijenbemesting (= emissiearm plaatsspecifiek doseren in de wortelzone) valt zeer veel te winnen, we zijn in Nederland daarmee nu goed op weg ( 20 % adoptie ), onze akkerbouwers geven een voorbeeld dat navolging verdient.
  H.Bartlema NCOR Wageningen

 • no-profile-image

  Oogkleppen op...en tellen maar!

 • no-profile-image

  Het zou nog eficienter kunnen als we meer dierlijke mest zouden mogen aanwenden , en de kunstmest norm verminderen .
  Dan snijd het mes voor iedereen aan twee kanten.

 • no-profile-image

  Een internationaal stikstof-innovatie traject: Met andere woorden heel veel geld lospeuteren om te onderzoeken, te onderzoeken en vervolgonderzoeken te doen tot de onderzoeker met pensioen kan!! Ik ken dat uit mijn wageningse tijd. Onderzoek in opdracht van ....... Ra,ra wat is de uitkomst van het onderzoek. Wim de Vries onderzoeken kan ook veel efficienter, onderzoek dat maar eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.