Home

Nieuws

Sommige antibiotica pluimvee in de ban

Asten – De Tweede Kamer moet een beslissing nemen over een mogelijk verbod van het gebruik van bepaalde soorten antibiotica bij pluimvee. Dat bleek gisteren op een symposium ’Minder antibiotica moet!?’ van mengvoerfabrikant Coppens diervoeding.

Pluimveedierenarts Marcel Boereboom vertelde de aanwezige vleeskuikenhouders dat zij het gebruik van antibiotica bij hun dieren moeten verminderen samen met hun dierenarts. Zij moeten dat gebruik in 2013 niet alleen verlagen met 50 procent ten opzichte van 2009, maar krijgen daarnaast ook nog eens een verbod op bepaalde soorten antibiotica, die door resistentie gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid van mensen. De Gezondheidsraad heeft daarover een advies gegeven.

Zoals het ernaar uitziet gaan de antibiotica, die in de groep Fluorquinolonen vallen, voor vleeskuikens in de ban. Daartoe behoort het antibioticum Flumiquine, dat diverse infecties bij pluimvee bestrijdt. Of en wanneer dit verbod ingaat, moet de Tweede Kamer beslissen.

Om het gebruik van antibiotica te verminderen moeten vleeskuikenhouders een relatie aangaan met één dierenarts. Wisseling van dierenarts in niet mogelijk binnen één ronde. Dierenartsen krijgen naast een dienstverlenende taak ook de verantwoordelijkheid voor de borging van volksgezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid op vleeskuikenbedrijven. ”De laatstgenoemden moeten via een registratie transparant zijn over hun gebruik van antibiotica. De Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteiten gaat daarbij meekijken. Het excuus ’het kan niet’ kan niet meer. Waar een wil is, is een omweg. Alle dierenartsen moeten in 2015 bovendien gecertificeerd zijn”, waarschuwt Boereboom.

Of registreer je om te kunnen reageren.