Home

Nieuws 3 reacties

Snijder (VVD): mestverwerking en bijproducten maken indruk

Den Haag – Het is indrukwekkend om te zien hoe de mest op een bedrijf verwerkt kan worden tot vier nuttige stromen. Dat zegt VVD-kamerlid Janneke Snijder na een werkbezoek aan de mestraffinage op het bedrijf van de familie Hilhorst in het Drentse Noord-Sleen.

Snijder bracht samen met collega René Leegte van de VVD het bedrijf. Op het bedrijf wordt uit mest onder meer groen gas, droge organische stof en een stikstofconcentraat gemaakt.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over mestwetgeving. Snijder wil dan aandacht vragen voor diverse varianten van mestverwerking. De politica wil verder toe naar een meer flexibele uitrijdtermijn voor mest. CDA’er Ger Koopmans vindt dat er haast moet komen met het toestaan van het gebruik van kunstmestvervangers. PvdA-kamerlid Lutz Jacobi zegt dat er haast moet komen met het Programma Aanpak Stikstof. Jacobi vindt tevens dat er meer aandacht moet komen voor kringloopdenken, waarbij soms bovengronds bemesten moet kunnen.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) hoopt dat mestbewerking en mestverwerking meer aandacht gaat krijgen in het mestbeleid. Volgens NVV moet dit meer collectief ondersteund worden, bijvoorbeeld via een promotiebureau voor fosfaten. ”Om onze fosfaten in het buitenland aan de man te brengen, hebben we als sector best geld voor over”, zegt Wyno Zwanenburg van de NVV.

Melkveehoudersvakbond NMV wil dat het nieuwe mestbeleid uitgaat van grondgebonden veehouderij. ”Bedrijven met 500 koeien op 50 hectare is niet wenselijk. We hebben genoeg beesten in het land”, volgens Dirk -Jan Schoonman van de NMV. Wel hamert de vakbond om meer maatwerk als het gaat om bemesting. ”De bodem moet leidend zijn. De Europese richtlijnen moeten daarom meer aangepast worden aan verschillende situaties”, aldus volgens Schoonman.

Brancheorganisatie Cumela Nederland (loonwerkers) vindt dat er meer aandacht moet komen voor tracking en tracing van mestransporten om het vertrouwen buiten de grens op te schroeven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het voornaamste is dat de organischemest optimaal benut wordt! Dat er wat bijgesstuurd wordt met kustmest is een must. Het wordt hoogtijd dat men de idiote mestwetgeving op de brandstapel gooit.Het heeft bakken geld gekost en men houdt arme grond over.
  Het heeft weinig met milieu te maken. Ga werken aan en praktische mestwetgeving die bij de grond past om goed opbrengsten van hoge kwaliteit te halen. Dat is duurzaam!!!!!! Hoe wil je al die hongerige monden voeden als je er een zootje van maakt. Laat dit maar over aan de mensen met de echte kennis. Dit zijn de agrariers! En je ziet dat eenvoudige mestbewerking ook kan! Als men maar wil!!

 • no-profile-image

  Heeft janneke snijders het ook over de kosten per m3 gehad?

 • no-profile-image

  Dierenvriend, als de agrariërs écht kennis hadden dan hadden ze zich niet al 13 jaar lang laten belazeren. Dan waren ze al lang in opstand gekomen. Als ik zo de reacties op de diverse fora lees is er voorlopig geen verbetering te verwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.