Home

Nieuws

Sierteelt Kenia tegen verhoging minimumloon

Nairobi – De Keniaanse sierteeltsector is mordicus tegen een voorgestelde verhoging van het minimumloon. Het loon zou volgens voorstellen uit de politiek bijna verdrievoudigen tot zo’n 10.000 Keniaanse shilling (750 euro) per maand. In Kenia zijn enkele dozijnen Nederlandse telers actief.

Volgens de Kenya Flower Council prijst de tuinbouw zich met een dergelijk bedrag uit de markt, waarop ook onder meer Tanzania en Oeganda als lagelonenlanden opereren. De belangenorganisatie claimt dat bedrijven volgens de grondwet het recht hebben zelf met werknemers een bindende collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten.

Volgens de Kenya Flower Council was in 2010 zo’n 35 procent van alle in de EU verkochte bloemen in Kenia geteeld. De meeste bloemen gaan naar de Nederlandse veilingen, maar een groot deel gaat ook naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Door de opkomende sierteelt in Oost-Afrika zijn teelten waarop weinig marge wordt gemaakt, zoals rozen, goeddeels uit Nederland verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.