Home

Nieuws 1 reactie

Sector positief over mestplan

Den Haag – Belangenorganisaties in de agrarische sector zijn positief over het voorstel voor het nieuwe mestbeleid van staatssecretaris Henk Bleker.

LTO Nederland en varkenshoudersvakbond NVV staan achter het nieuwe mestbeleid. De organisaties beamen dat de plannen zeer ingrijpend zijn en tot kosten zullen leiden in de veehouderij. ”Er ligt een forse uitdaging. Maar de verplichting is nodig om het vliegwiel in beweging te krijgen. Het gaat pijn doen, maar dat doet het ook als we niks doen”, aldus Wyno Zwanenburg van de NVV.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers spreekt van een doorbraak in het mestvraagstuk, nu wordt gewerkt aan mineralenverwaarding. ”Nederland moet hierin het nieuwe gidsland worden”

Loonwerkersorganisatie Cumela staat achter de hoofdlijnen van het plan. ”Het is nu zaak om de uitwerking in samenspraak met alle ketenpartijen te doen”, aldus voorzitter Jaap Uenk van de sectie meststoffen. Hij ziet een rol voor mestdistributeurs voor gecertificeerde mestverwerking en voor een verantwoorde en een gecontroleerde export van dierlijke mest.

”Mestverwerking is goed, maar er moeten wel producten komen die bruikbaar zijn voor de akkerbouw. We hebben vooral behoefte aan organische stof met een laag fosfaatgehalte, De dikke fracties met hoge fosfaatgehalten kunnen wij maar beperkt gebruiken”, aldus Klaas Hoekstra van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

Ook Stichting Natuur en Milieu is positief over de plannen voor mestverwerking. ”Hierin verdienen agrariërs meer ondersteuning voor innovaties.” Het afschaffen van dierrechten en quota vindt SNM nog geen goed idee.

Christel Labee

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zou een referendum over gehouden moeten worden,

Of registreer je om te kunnen reageren.