Home

Nieuws 194 x bekeken

Schengenbesluit door Nederland afgeketst

Brussel - De beslissing over toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied is donderdag, wederom onder druk van Nederland, afgeketst. Waarschijnlijk praten de regeringsleiders half oktober weer over het onderwerp. Maar Nederland vindt dit, bij monde van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel), ,,zinloos''.

Leers verwacht niet dat er binnen 3 weken nieuwe feiten op tafel liggen die de houding van Nederland kunnen doen veranderen. De minister wil wachten op een nieuwe rapportage over de vorderingen in de landen. Dat verslag wordt niet eerder dan half februari volgend jaar verwacht.

,,Alleen de inhoud kan ons van gedachten doen veranderen'', aldus Leers. Nu zijn er volgens de bewindsman te veel tekortkomingen. Corruptie en georganiseerde misdaad zijn in Bulgarije en Roemenië nog niet genoeg de kop ingedrukt. Daardoor bestaat het gevaar dat mensensmokkelaars en wapenhandelaars elders in Europa hun slag kunnen slaan.

Leers benadrukte dat Nederland niet tegen de toetreding van de landen is; hij wil die alleen niet nu. Het voorstel voor een gedeeltelijk toetreding van Roemenië en Bulgarije kan Nederland ook niet bekoren. ,,Dat is een stap vooruit'', aldus Leers, die aangeeft dat terugdraaiing dan niet meer mogelijk is. ,,Dan verspeel je je positie.''

De Poolse minister van Binnenlandse Zaken Jerzy Miller, die donderdag de vergadering over Schengen leidde, toonde zich uiterst teleurgesteld. Zonder Nederland en Finland bij naam te noemen, sprak hij over het verbreken van beloftes en het ontbreken van wederzijds vertrouwen. Volgens Miller voldoen Roemenië en Bulgarije aan de Schengencriteria.

Roemenië reageerde zwaar teleurgesteld en gebruikte woorden als 'onaanvaardbaar'. Ook zou de beslissing van Nederland en Finland zijn ingegeven door binnenlandse politieke druk. Leers ontkende dit pertinent. ,,Wij willen vandaag geen beslissing nemen, waar wij morgen spijt van hebben''. Volgens hem is er in Nederland brede steun voor uitstel van een besluit over uitbreiding van Schengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.