Home

Nieuws 2 reacties

Ruim 80 melkveebedrijven problemen met diarree bij runderen

Deventer – Op ruim tachtig melkveebedrijven heeft in de afgelopen weken een wisselend percentage koeien last gehad van waterdunne diarree, koorts tot 41 graden en een fors productieverlies. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De meest opvallende symptomen zijn volgens de GD de productiedaling en de diarree. 69 procent van de veehouders geeft aan ook koeien met koorts te hebben. Verder blijkt uit onderzoek dat op 87 procent van de bedrijven koeien weidegang hebben. De gemiddelde productiedaling op tankmelkniveau (driedaagse levering) was 12 procent. De klinische klachten verdwenen na gemiddeld zeven dagen. Dierenartsen laten weten dat niet elke koe terugkomt op het oude productieniveau.

Bij de gemelde bedrijven zijn geen gevallen van sterfte bekend. Volgens de GD zagen de koeien er gezond uit en bleven ze goed vreten. Salmonella of BVD lijken volgens de gezondheidsdienst geen rol te spelen.

Momenteel worden er nog mestmonsters onderzocht. De eerste labuitslagen geven nog geen uitsluitsel over de oorzaak.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    B H Bulten

    Ik vraag me af komt de bewuste diarree alleen op melkveebedrijven voor of zijn andere veehouders er ook mee "besmet"

  • no-profile-image

    B H Bulten

    Ik vraag me af komt de bewuste diarree alleen op melkveebedrijven voor of zijn andere veehouders er ook mee "besmet"

Of registreer je om te kunnen reageren.