Home

Nieuws

Roemenië weert Nederlandse bloemen

Boekarest - De Roemeense autoriteiten hebben sinds vrijdag 15 vrachtwagens met bloemen, bollen en zaden tegengehouden aan de grens.Volgens Boekarest zouden de producten besmet zijn met een bacterie.

"De meeste vrachtauto's kwamen uit Nederland'', zei een woordvoerster van de Roemeense belastingdienst ANAF maandag. Bij tien vrachtwagens werden er monsters genomen van bloemen en zaden, twee vrachtwagens werden in beslag genomen en drie voertuigen werden teruggestuurd naar Nederland.

Volgens de Vereniging van Bloemveilingen in Nederland heeft de Roemeense blokkade alles weg van een politiek spel. "Er is absoluut geen sprake van de aanwezigheid van bacteriën'', zei een woordvoerder. "En het vormt ook geen risico voor de gezondheid.''

Europarlementariërs Wim van de Camp en Esther de Lange van het CDA vinden dat de blokkade verdacht veel op chantage lijkt. Ze hebben maandag om opheldering gevraagd aan eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) over de kwestie.

De Europarlementariërs vinden vooral de timing van de blokkade verdacht. Nederland dreigde vorige week zijn vetorecht te gebruiken tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het paspoortvrije Schengengebied. De Europese ministers belast met deze kwestie komen donderdag bijeen om over de toetreding te besluiten.

De Nederlandse ambassade heeft de Roemeense autoriteiten gevraagd waarom deze maatregelen zijn genomen. "Nederlandse bedrijven die naar Roemenië exporteren hebben hun zorgen geuit tegen de Nederlandse ambassade en de autoriteiten in Den Haag'', aldus de ambassade.

Nederland is de belangrijkste leverancier van bloemen op de Roemeense markt. Nederland exporteerde vorig jaar voor 42 miljoen euro aan bloemen en planten naar Roemenië.


Of registreer je om te kunnen reageren.