Home

Nieuws 174 x bekeken

Roemenië analyseert Nederlandse bloemen

Brussel – Roemenië hoopt eind deze week duidelijkheid te krijgen over mogelijke gezondheidsproblemen van Nederlandse bloemen, planten en zaden. De producten worden geanalyseerd in Roemeense laboratoria.

Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, woensdag bekend. De Roemeense autoriteiten houden sinds vorige week Nederlandse bloemen, bollen en zaden tegen. Dinsdag stonden ruim 30 vrachtwagens vast aan de grens.

Volgens de Roemenen waren van twee ladingen de papieren niet in orde. De Nederlandse autoriteiten zouden dat inmiddels hebben erkend, aldus de zegsman van de commissie.

De Roemenen brachten Brussel dinsdag officieel op de hoogte van de problemen met de Nederlandse producten. ”Het heeft wat tijd in beslag genomen”, stelde de woordvoerder.

De commissie onderhoudt nu contacten met de Nederlandse en Roemeense autoriteiten. ”De situatie is een beetje troebel. Over wat er aan de hand is aan de grens bestaan verschillende lezingen”, aldus de zegsman.

Nederlandse politici vermoeden een verband met het Nederlands verzet tegen de Roemeense toetreding tot de paspoortvrije Schengenzone.

Of registreer je om te kunnen reageren.