Home

Nieuws

'Retail nodig om keurmerk eerlijke pluk door te voeren'

Haarlem – Handel en teelt in champignons hebben toezeggingen nodig van supermarkten om champignons af te nemen met het keurmerk voor eerlijke pluk Fair Produce. Gesprekken lopen, maar die toezegging is tot dusver niet gedaan.

Het keurmerk gaat uit van een gesloten keten, Telers en handelaren met het keurmerk moeten zaken doen binnen die keten in Nederland. Voor handelaren is daarvoor eerst een voldoende markt nodig. Volgens projectleider Peter Baltus is daarom nu een overgangsperiode nodig. ”Het is de denkrichting van het bestuur dat we telers al wel kunnen certificeren in november, maar handelsbedrijven nog kandidaat maken totdat er voldoende vraag is naar het gecertificeerde product.” Zij mogen eerst dus ook nog ongecertificeerd product afzetten. Baltus gaat er van uit dat retail accepteert dat het gecertificeerde product duurder is. ”Met 4 cent per pakje kun je 4 euro per uur meer betalen aan plukkers.”

Gesprekken met retail gaan over handhaving. ”Je kunt als retail 100.000 afspraken maken met telers dat ze geen dubieuze arbeidsconstructies gebruiken, maar er is geen garantie en hoe ga je handhaven?” Het keurmerk maakt gebruik van het auditbedrijf VRO  dat ook inspecties uitvoert voor de uitzendbranche. Eerder stelde de vakbond FNV dat het namen van supermarkten gaat melden die niet aansluiten bij het arbeidskeurmerk.

Tot dusver zijn 40 informatiepakketen aangevraagd door voornamelijk telers. Bij industrietelers lijkt de ontwikkeling sneller van start te kunnen gaan, nu Lutèce heeft aangegeven in de toekomst alleen nog gecertificeerd product te willen verwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.