Home

Nieuws

Resultaat proeven diffuus glas vaak beter dan praktijk

Bleiswijk – Diffuus glas in tomatenproeven van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk heeft ook in de natste zomer in honderd jaar een behoorlijke productievoorsprong gegeven. Dat melden de onderzoekers op Energiek2020.nu. Dat is hoger dan in de praktijk door telers wordt gehaald.

De productievoorsprong voor diffuus glas is opgebouwd tot half juni, de maanden met de meeste globale straling. Daarna nam het verschil in productie nog wekelijks toe, maar bleef procentueel ongeveer gelijk. Tot week 36 kon de meerproductie oplopen tot 9,5 procent. De productieverschillen worden vooral verklaard uit het hogere vruchtgewicht onder diffuus glas.

Toch zijn er bij enkele praktijkkassen minder goede resultaten met diffuus glas. Bij het maken van diffuus glas wordt het lichtdoorlatende vermogen minder. Om de lichttransmissie op een gelijk of hoger niveau dan bij normaal glas te krijgen, is het nodig om een anti-reflectie coating aan te brengen, vermoeden de onderzoekers. Zonder dit coating ontstaat schaarste aan licht in het voor- en najaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.