Home

Nieuws

Rapport: risico schaliegaswinning ingeperkt

Den Haag - Bestaande Nederlandse regelgeving is robuust genoeg om negatieve effecten van winning van schaliegas op het milieu te voorkomen, als de beschermingsmaatregelen consequent opgevolgd worden. De kans op verontreiniging van het grondwater is ‘verwaarloosbaar klein’.

Ingenieursbureau Royal Haskoning schrijft dat in de vertaling van een Engels parlementair onderzoek over schaliegas naar de situatie in Nederland. De vertaling naar de Nederlandse context is gemaakt in opdracht van het Britse bedrijfje Cuadrilla dat in Boxtel naar schaliegas gaat boren.

Schaliegas zit verstopt in diepe steenlagen (op ongeveer 3500 meter). Door het keiharde steen te kraken borrelt het onconventionele gas naar de oppervlakte. Het grondwater in Brabant zit dicht onder het oppervlakte (op 300 meter). ,,Vanwege het diepteverschil lijkt de kans op doorscheuren van de geologische lagen tot aan de drinkwaterbronnen uitermate klein’’, schrijft Haskoning in het rapport dat dinsdag is gepubliceerd.

Bij het boorproces worden chemicaliën gebruikt. ,,Lekkage van de boorvloeistof lijkt zeer onwaarschijnlijk’’, zegt Haskoning.

Directeur Guiljo van Nuland van drinkwaterbedrijf Brabant Water is allerminst gerustgesteld door de bevindingen van Haskoning, zei hij dinsdag in een reactie. Hij noemde het rapport erg summier.

Brabant Water heeft Cuadrilla de suggestie aangereikt om voor de kwetsbare ondiepe grondlaag (tot 1000 meter) een subtielere boormethode te gebruiken. Cuadrilla toonde zich dinsdag verheugd over een mogelijke samenwerking maar definitieve uitspraken over de bruikbaarheid van de techniek kon het bedrijf nog niet doen.

De verwachting is dat de gasvoorraad van Nederland met 40 procent kan toenemen als schaliegas (rendabel) winbaar is. Als inderdaad blijkt dat de Nederlandse schaliegasvoorraden groter zijn dan in het Verenigd Koninkrijk dan is de verwachting van Haskoning dat de prijs van gas daalt.

Woensdag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de risico’s van het boren naar schaliegas.

Of registreer je om te kunnen reageren.