Home

Nieuws 5 reacties

Radboud start eigen onderzoek 'vleesaffaire'

Nijmegen - De commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen gaat zelf onderzoek doen naar wat er is gebeurd in de zogenoemde 'vleesaffaire', waarbij de Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk is betrokken.

De Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel werd woensdag op non-actief gezet nadat hij had bekend dat hij jarenlang onderzoeksresultaten uit zijn duim had gezogen. Uit een onderzoek waaraan door Vonk en een derde professor werd meegewerkt, zou blijken dat vleeseters 'egoïstische hufters' zijn, maar dat bleek verzonnen.

Vonk liet een persbericht over het onderzoek naar buiten brengen, terwijl de onderzoeksdata nog niet door andere wetenschappers of haarzelf waren geverifieerd. Dat druist volgens de RU in tegen de integriteitsregels, die voorschrijven dat alleen over geverifieerde artikelen wordt bericht. Professor Vonk heeft spijt betuigd over haar handelwijze, maar rector magnificus Bas Kortmann vindt dat niet genoeg.

Kortmann zegt ,,sterk te hechten aan een onafhankelijk onderzoek over deze zaak''. Daarom hebben hij en de decaan van de faculteit sociale wetenschappen de commissie opdracht gegeven voor het onderzoek.

Een commissie onder leiding van emeritus hoogleraar Pim Levelt, oud-voorzitter van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen KNAW, onderzoekt het werk van Stapel. Voor eind oktober moet bekend zijn in hoeveel gevallen de professor fraude met data heeft gepleegd. Stapel haalde vaak de publiciteit met bijvoorbeeld wetenschappelijk bewijs dat rommel op straat aanzet tot discriminatie en dat mooie mensen het makkelijker hebben in het leven.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veel roofdieren jagen in groepen en eten samen. Alles wat niet opgegeten wordt bederft. Vlees eten dwingt tot samenwerking en dus tot sociaal gedrag. Ook de mens kon in de prehistorie alleen jagen door samenwerking. Planteneters kunnen gedoseerd eten. Alles wat niet opgegeten wordt blijft groeien en bederft niet. Planteneters kunnen dan ook prima alleen eten en hebben geen noodzaak tot samenwerking en sociaal gedrag.
  Bij de mens zien we dit ook weer terug in het eetgedrag. Een maaltijd met vlees wordt samen met anderen gegeten, een appel of sinasappel eet je vaak alleen tussendoor.

  Als Roos Vonk logisch had nagedacht had zij kunnen weten dat het verband tussen vlees eten en bepaalde vormen van asociaal gedrag tegen de natuur indruist.

 • no-profile-image

  Zat net te denken, staat dat manifest tegen de veehouderij vol halve waarheden en aangepaste onderzoeken, gepubliceerd door deze nep-wetenschapper en ondertekend door meer dan honderd zgn. wetenschappers nog ergens op internet. Zou de moeite lonen om eens te onderzoeken wat deze allesweters de laatste jaren hebben onderzocht en gepubliceerd. Als men op deze wijze aan al die `wijsheid`komt
  snap ik waarom de kwaliteit van het onderwijs ter discussie staat, niet veel onderzoek voor nodig laten we maar zeggen.

  T. Zents
  Ruurlo

 • no-profile-image

  Rapporten van geleerden moet je altijd met nuance lezen onlangs zaten er ook fouten in de wereld weide klimaatonderzoeken ongeloofwaardig doordat er feiten en metingen weggelaten waren
  MIjn stelling; hoe meer deskundigen en hoe hoger de titels van deze des te ongeloofwaardiger het rapport !

 • no-profile-image

  Normaal gesproken neem ik geen notie van dit soort ´wetenschappelijke onzin´ deze nu veelbesproken vlees affaire, maar dit maal toch even opgegoogeld en nagelezen.
  Je hoeft toch echt niet lang te hebben doorgeleerd om deze bagger in twijfel te trekken.
  Overigens nogal hufterig om nu alle schuld bij je collega´s in de schoenen te schuiven, mevr. Vonk.
  Die Diederik is inderdaad helemaal ´Stapel´, echter dit keer kan de ´Vonk´ nog wel eens overslaan.

  Uit eigen waarneming en onderzoek trek ik overigens de conclusie , niet de biefstuk of het groentehapje is bepalend voor je gedrag nadien, meer wat en hoeveel je erbij drinkt !

  T Zents

 • no-profile-image

  Gaan de ' spreekbuizen ' van de vleesindustrie en de politiek in Den Haag nu eindelijk begrijpen wat al die ' wetenschappelijke onderbouwingen ' van de Partij voor de Dieren en Wakker Dier nu feitelijk voorstel? Slaat ook bij hen de ' VONK ' over dat veelal deze argumenten slachts als 'STAPEL-gek' gezien moeten worden?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.