Home

Nieuws

Rabobank: ontheffing proefboring onterecht

Den Bosch - De gemeente Boxtel had nooit een tijdelijke ontheffing mogen verlenen voor proefboringen naar schaliegas. Zo'n boring is bedoeld om in de toekomst gas te kunnen winnen en is dus per definitie niet tijdelijk.

Dat was het belangrijkste argument waarmee de Rabobank dinsdag de bestuursrechter in Den Bosch ervan probeerde te overtuigen de vergunning voor een boortoren terug te laten draaien.

De Rabobank heeft een belangrijk datacentrum in Boxtel en is bang dat het betalingsverkeer in gevaar komt door de nog onbekende gevolgen van de boringen.

Volgens het bedrijf Cuadrilla dat de boringen gaat uitvoeren, kan het besluit de toets der kritiek prima doorstaan. Het complete bestemmingsplan wijzigen zou volgens zijn raadsman zonde van de energie zijn geweest, omdat voorlopig niet duidelijk is of er überhaupt wel schaliegas wordt gevonden.

De gemeente wijst erop dat Cuadrilla heeft beloofd het terrein weer in oorspronkelijke staat te brengen voor de vergunning verloopt. Het daadwerkelijk winnen van gas is volgens Boxtel vervolgens een nieuwe activiteit waar een nieuwe vergunning voor moet worden aangevraagd.

Behalve de Rabobank protesteerden ook omwonenden voor de rechter tegen de proefboring. Zij maken zich vooral zorgen over de nog onbekende risico's die boringen naar schaliegas met zich mee kunnen brengen.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft gezegd dat er geen boringen zullen plaatsvinden als sprake is van onacceptabele risico's. Woensdag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de gevolgen van boringen naar schaliegas.

Of registreer je om te kunnen reageren.