Home

Nieuws

Rabobank legt beslag op tegoeden telersvereniging

Utrecht - Rabobank Venray heeft voor 200.000 euro beslag gelegd op tegoeden van telersvereniging Sunquality. Het is een uitvloeisel van een faillissement uit 2008 van een tomatenbedrijf en lid van Sunquality.

Het Gerechtshof van Den Bosch heeft nu in een tussenarrest in hoger beroep geconcludeerd dat de bank terecht een vordering heeft op de telersvereniging. Eerder wees de rechtbank van Roermond de vordering af.

De bank had bij het in financiële problemen geraakte teeltbedrijf bedongen dat het de opbrengst van de tomaten zou krijgen van Sunquality, maar dat betwist Sunquality.

Telersvereniging Sunquality zelf zegt dat het voortbestaan in geen geval in het geding is. Ook handelsbedrijf Weyers, afnemer van Sunquality en indirect betrokken bij het faillissement van het tomatenbedrijf, zegt geen claim te hebben op de telersvereniging.

Weyers is nog altijd afnemer van de telersvereniging. De intentie van Rabobank is om in overleg met betrokken partijen de bedrijfsvoering van de telersvereniging normaal doorgang te laten vinden, stelt de woordvoerder.

Uit de uitspraak valt op te maken dat de bank in 2008 circa 1,1 miljoen euro vorderde bij de faillissementsafwikkeling van het teeltbedrijf, maar door verkoop van onroerend goed al 562.000 euro ontving. Bij het faillissement is een groot deel van de inventaris gestolen.

De curator vermoedt dat de leverancier inventaris ten onrechte heeft onttrokken uit de boedel. Bij verzekeraar Interpolis werd de diefstal geclaimd, maar die betaalt niet uit, blijkt uit het faillissementsverslag. Wanneer de definitieve uitspraak volgt, is niet bekend.

De betrokken telersvereniging, handelsbedrijf en bank willen geen nadere toelichting geven op de zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.