Home

Nieuws 278 x bekeken 4 reacties

Rabobank: Griekenland gaat failliet

Utrecht - Het is niet de vraag of, maar wanneer Griekenland failliet gaat.

Dat heeft financieel directeur Bert Bruggink van de Rabobank gezegd in een interview aan het Financieele Dagblad. Een faillissement kan tot onrust leiden ook op agrarische markten en de kredietverlening aan boeren en tuinders beperken. Eerder verklaarde de Duitse minister van economie, Philipp Rösler, dat het moment is bereikt dat een Grieks faillissement niet kan worden uitgesloten.

Volgens het Duitse Das Handelsblatt werkt de regering-Merkel reeds aan een plan om Duitse banken in het geval van een faillissement te redden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft na de uitspraken regeringsfunctionarissen opgedragen niet te speculeren over Griekenland. Ze stelt tevens dat Duitsland werkt aan een oplossing voor de Eurozone waarbij alle lidstaten binnen de monetaire unie blijven. De markt oordeelt anders, blijkens de scherpe koersdalingen op aandelenbeurzen. Daarbij worden vooral financiële instellingen geraakt, maar niet de Rabobank, die immers niet beursgenoteerd is.

De markt denkt dat Duitsland als hoofdfinancier van de reddingsplannen heeft besloten dat het goedkoper is Griekenland failliet te laten gaan en de eigen banken te redden.
Commerciële banken verliezen bij een Grieks faillissement een klein kapitaal dat ze belegd hadden in Grieks schuldpapier. Een Grieks faillissement vergroot tevens de onzekerheid over de toekomst van de landen die überhaupt te groot zijn om te redden: Spanje en Italië. De rentes die Italië moet betalen voor leningen zijn dinsdag reeds opgelopen tot recordhoogte.

Duitse banken hebben het meeste geld geïnvesteerd in Griekse staatsobligaties, gevolgd door Franse banken en dan met name BNP Paribas. Nederlandse banken hebben voor tenminste 1,7 miljard uitstaan, waarbij Rabobank als grootste financier van de agrarische sector met een bedrag van 200 miljoen euro weinig geraakt lijkt.

Een Grieks faillissement zal de kredietwaardigheid van banken ondermijnen, juist nu ze zich voorbereiden te voldoen aan steeds zwaardere eisen. De banken zullen de risico-opslagen voor bedrijven verhogen en minder krediet uitzetten om weer vet op de botten te krijgen.

Een Grieks faillissement zal tevens de economie in een recessie werpen. De consumptie van voeding zal gelijk blijven, maar mogelijk gaat men minder luxe eten. De olieprijs komt vermoedelijk in dat scenario onder druk te staan. Mais en soja zijn via bio-ethanol gekoppeld aan de oliemarkt en daarom zal ook de prijs hiervan gedrukt worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rabobank Heeft maar 200 miljoen aan Griekseobligaties.
  Maar het gevolg is wel dat boeren minder kunnen lenen zegt Bert bruggink van de Multinational Rabo.
  Wat een rot smoes om de boeren verder in het nauw te drijven.
  RABO als een van de hoofdschuldige in deze crisis door onverantwoorde leningen die ze verstrekt heeft in Amerika.
  Die nu met toestemming van deze Regering (CDA). Met Multinational Z.L.T.O./L.T.O. als adviseur te veel rente mag door berekenen aan de boeren en burgers. Met behoud van hun onacceptabele hoge bonussen en lonen,

 • no-profile-image

  hamstra, u maakt van uw hart geen moordkuil en zult vast een zwaar leven hebben. Dat een faillissement ook tot onrust kan leiden op agrarische markten en de kredietverlening aan boeren en tuinders kan beperken is overigens een conclusie die AgD trekt(en niet door het FD aan Bruggink toegeschreven wordt). Dit zal misschien voor een enkel bedrijf gelden, maar de Grieken zullen ook moeten blijven eten.

 • no-profile-image

  Door liegen en bedriegen zijn de grieken bij de euro gekomen!
  Geen euro steun meer geven ,
  Lui en onbetrouwbaar volk,gauw afscheit van nemen!!!!

 • no-profile-image

  RABO,Hollandse Varkens Vermeerderaars zo goed als failliet opschaling geeft geen rendementen meer,wel veel werk. Banken hebben boter op het hoofd .Nederlandse agrarische primaire sector financiering gebaseerd op moderne slavernij,boeren raken bijna buiten adem om de luchtbel vol te blazen en worden via de achterdeur geloost.Agd,schrijf eens het echte agrarische nieuws ipv de Rabo op zijn wenken te bedienen.DE RABO en hun kredietadviseurs hebben er nog een erfenis liggen,wie betaald het gelag.

Of registreer je om te kunnen reageren.