Home

Nieuws 19 reacties

Rabo waarschuwt rundveehouderij

Ysselsteyn – Als de rundveehouderij niet snel actie onderneemt dan verdwijnt eenvijfde van de veestapel. Deze waarschuwing gaf Wim Thus, directeur Landbouw bij Rabobank Nederland, tijdens een symposium georganiseerd door de Houbensteyn-groep.

In de visie van de Rabobank heeft de hele veehouderij het mestprobleem in 2015 opgelost. Volgens Thus is de pluimveehouderij al een mooi eind op weg met haar mestverbranding. "Maar ze is er nog niet."

In de varkenshouderij en rundveehouderij moeten nog flinke slagen gemaakt worden. "De varkenshouderij is zich daarvan bewust, de rundveehouderij leunt nog veel te veel achterover." Thus ziet een groot probleem ontstaan als de rundveehouderij aan deze houding vasthoudt. "Dan verdwijnt 20 procent van de veestapel."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Misschien moet meneer Thus eens even heel goed gaan nadenken, voordat hij zich ergens mee bemoeit.

 • no-profile-image

  Misschien heeft hij dat nu juist wel gedaan.....

 • no-profile-image

  Die indruk heb ik niet. Hij is (net als al die geleerde heren) gewoon verschillende mineralen gelijkwaardig aan het optellen. Hoe lang gaan we nog door met deze onzin?

 • no-profile-image

  Ja Martin P...,De verdeelsleutel van de Rabo bepaalt wie mag blijven.Zo doen ze dat al jaren in de varkenshouderij.Gelukkig stijgt het onderpand van de banken en melkveehouders nog steeds=grond.2015 kun je tegen de klippen op melken,je grond overwaarde vol lenen en je omvang ver 3 dubbelen en je mest afvoeren en voer aanvoeren,de Euribor is laag.Helaas net als de voorbeeldige varkenssector(grondloos),heeft Dhr Thus zijn leven gebeterd en de Rabo wordt weer goed gevoed.De melkprijs blijft zo beter op het hoge peil van nu.......?Alweer een melkkoetje voor de banken.Melkveehouders pas op want de eerste excessen worden al ontwikkeld, en dan is de schifting misschien nog wel hoger dan in de varkenshouderij.Succes? met de sleutelverdelingonderhandelingen en de vrije markt.

 • no-profile-image

  Weer een bewijs dat Rabo vast voorsorteerd op het nieuwe dierrechtensysteem: naast varkens-, pluimee-, straks ook rundveerechten. En dan korten. Overheid krijgt het mestprobleem onder de knie. Binnenkort komt Bleker met plan wat Thus al lang vernomen hebt.... mark my words!

 • no-profile-image

  Guillaume, die schifting is al lang begonnen in de melkveehouderij. Met behulp van de WUR (lees: het LEI) is men al zo ver gekomen dat de pachters worden uitgerookt. Die sukkels (het LEI dus) snappen niet dat eigenaren van grond de grondprijsstijging kunnen gebruiken als liquiditeit. Soms gaat dat over ettelijke tonnen per jaar. Deze lieden kopen al het quotum op dat ook nog eens door de belastingbetaler wordt betaald, terwijl pachters geen afschrijvingen meer hebben. Pachters konden vóór al die idiote pachtverhogingen al niet meer investeren. Dan beweren ze ook nog eens dat pachters en eigenaren evenveel verdienen. In werkelijkheid worden pachters langzaam gewurgd en kopen eigenaren alles wat los en vast zit, uiteraard tegen een lage rente. En zo kan men weer verder richting geliefde megastallen.

 • no-profile-image

  Die meneer Thus is en blijft een varkens-guru uit het Zuiden, laat hij zich blijven bezighouden met zijn (grootschalige) varkenshouderij en zich niet bemoeien met de melkveehouderij.

  De melkveehouderij in Nederland is (en moet in Zuid-Nederland misschien nog iets meer) grondgebonden worden.
  De grootschalige intensieve veehouderij moet zich verplaatsen naar Oost-Europa waar op lage kostprijs kan worden geproduceerd.

 • no-profile-image

  Hans Brasil

  Thus ziet een groot probleem ontstaan als de rundveehouderij aan deze houding vasthoudt. "Dan verdwijnt 20 procent van de veestapel." Da's toch eigenlijk, hoe je 't ook wend of keert, alleen maar goed??? 20% minder exporteren, minder grondstoffen importeren, 20% minder stront, minder amoniak, minder verkeersbewegingen etc. Wat Thus een probleem vind, is gewoon de oplossing!!!, die kerel heb het zelf alleen nog niet in de gaten!!!of mischien juist wel!!! En die boeren gezinnen die toch moeten stoppen, die moeten dat ook wel,ook als de veestapel niet wordt verminderd. Thus is gewoon voor zijn eigen hachje aan het preken.

 • no-profile-image

  Bij het verdwijnen van 20 procent van de dieren heeft de rabo een probleem, namelijk door minder dieren is er ook minder vreemd kapitaal nodig. Door minder vreemd kapitaal nodig te hebben wordt er minder geleend. Bij minder lenen verstrekt de rabo minder, daardoor mist rabo rente en daarmee inkomen. Voor de rabo niet leuk maar dat kan ze ondervangen als Wim Thus nu aangeeft hoe de mestwet gaat worden, dat kan hij niet omdat de rabo niet over de wetgeving gaat maar de politiek, vandaar daar dat Thus een probleem ziet, namelijk Thus heeft niets anders te bieden dan een veel te dure lening die hij mogelijk niet meer door de strot van de landbouw kan persen en daarmee einde luxe leventje van Thus.

 • no-profile-image

  Ben je óók pachter Zandbergen?

 • no-profile-image

  Pachter? Ik? Nee, maar kritische Lezer wel, als ik de vraag goed begrijp.

 • no-profile-image

  Nee Zandbergen,het verdiende rendementen geld word nu uitgezet in andere landen waar nog wel vraag is maar of ze dat geld terugkrijgen in dat soort instabiele landen is een groter probleem.Rabo heeft ook groeipotentie en maken net zo als het schaalvergroten van varkensboeren verstrikt raken in hun eigen onkunde en regelgeving en rekenfouten.De rente ontwikkeling geeft(geld minder waard)aan dat ze meer moeten gaan(al)doen als bankieren en stoppen het geld dus ook in de periferie.Zulke stabiele financieel inzichtelijk en via regelgeving melkkoeien als de boeren in Nederland krijgen ze in het buitenland niet.Dus is dit nu de angst waardoor dat ze zich nu overal mee moeten bemoeien.Zelfs in het uitgezette geld in de agri en food busines.Hoe groter de agri multinationals en klimaatsverschillen en economische crisis en onstabiele regeringen.Hoe groter het gevaar van mislukken.De angst voor de aantal boeren is geen probleem.Het verlies van de Tripple A status wel en betrouwbare uitstraling,vandaar hun verdeelsleutel taktiek.Je moet de trekkers wel blijven motiveren en vastzetten in hun hypotheek ander lopen ze weg en op hun voetstuk houden.De burgers hebben ze in de recent verleden overwaarde van hun woning ook verleid tot her en overwaarde financiering zodat je wel aan het werk voor hun blijft net als een pachter en nu helemaal met deze crisis.Voedsel met daarom ook in Nederland goedkoop blijven anders kunnen ze niet besteden aan motivatie cadeautjes.Grond/geld/goud is de laatste redding van waarde voor de banken.Dus dat moet in hun bezit,worden/blijven.

 • no-profile-image

  Duitse boer

  het de mienher tHUS OK ALL EN VORSLAG WO HE DAT Problem losen will???

 • no-profile-image

  Guillaume geeft aan wat de gevolgen zijn van wanneer de rabo minder geld in de Nederlandse landbouw kan blijven steken. Of ik daarom ongelijk hebben zal? Nee. Omdat ze bij de rabo weten dat de meeste Nederlandse boeren liever keihard werken en met veel te veel geleend geld waarvoor ze veel te veel betalen, omdat ze liever de winst aan de rabo afdragen dan dat ze andere boeren (daarmee ook zichzelf) niets gunnen. Wanneer de Nederlandse veehouderij met minder vee moet doen is daarmee de een afname van een zekere winst waardoor ze meer risico moeten nemen en met een mindere resultaat moeten doen.Daarom is de rabo ook zo bang voor de krimp van de Nederlandse veestapel.

 • no-profile-image

  En zo is het Zandbergen,de boeren daartegen willen dat de periferie en de banken weer afhankelijk worden van hun bedrijven en daardoor alles ertegen aangooien om de omgekeerde taktiek wat de periferie nu doet(boeren afhankelijk maken van multinationals)Zodat ze vastgeklonken worden aan elkaar.Op zicht een logisch gevolg net als in de varkenshouderij om vat te krijgen in Denemarken ,Nederland ,Duitsland,Frankrijk en Belgie een stabiele machtige voedselregio met een goed klimaat en solide infrastructuur en verdien landbouw te ontwikkelen(houden).Daarom is dit de generatie laatste boeren en houden we specialisten over zonder aandelen en emotie en collectief machtsvertoon voor de rest van de wereld.Dus indiv.Boeren belang is ondergeschikt groeiers met massa kassa gedachte blijven hierdoor(ook voor een ander).De Banken hebben de Burgers al met overwaarde(proeftuin) op hun eigen woning te benutten ook in een afhankelijkheidsspiraal gebracht.Deze jonge generatie hou je dan vanzelf productief en met als Amerika op de pof economie als voorbeeld kies je als boer en burger voor zekerheid van het grote geheel.Met de instelling,als we gaan dan gaan we met zijn allen.Zo dwing je alles tot samenwerken en loslaten van eigenbelang.Hoe harder je werkt(meedenkt) hoe groter je beloning.Is ook een manier van leven.Hou er maar een paar dieren voor de hobby als je je dat nog permiteren kunt en mag.

 • no-profile-image

  boerke brabant

  ik denk dat mest het minste probleem zal zijn voor de rundvee/melkveehouderij.
  In 2015 gaat het quatum eraf. Dat zal niet betekenen dat boeren vrijuit kunnen gaan melken. Daar wordt bij de huidige investeringen wel vanuit gegaan. Grote stallen die nog niet eens half vol staan. Kostprijs lijkt niet te tellen. In 2015 moeten al die stallen vol. Heeft iemand al nagedacht wat we met die extra melk gaan doen ? Is campina ook fabrieken bij aan het bouwen ? En gaat campina dan ook ineens 2x zoveel toetjes verkopen ? Denk dat er in 2015 en kort daarna veel boeren er mee moeten stoppen omdat de verwachting/hoop dat er dan ongelimmiteerd gemolken kan worden niet uit gaat komen. Veel boeren stoppen, veel vee verdwijnt en daarmee ook de mest.

 • no-profile-image

  Wereld voedsel vraag blijft(groeit),dit is een overgangsperiode Boerke,dit is de drijfveer om toch er in te blijven investeren.Wat men niet wil dat de mensen in deze landen voorzien blijven van goedkoop en veilig voedsel.Als je niet afhankelijk wil worden van onstabiele regio's,de olie als verbeeld in het midden oosten als voorbeeld,wel geld aanwezig maar alleen voor de oliesheik en wij zijn er nog steeds afhankelijk van en alles om onze mobiliteit te behouden.Willen de agri en food bussines en banken de rest van europa beheersen door de primaire voedselvoerziening als basis en wisselgeld om handel te drijven en door de economische chaos in V.S.en Midden oosten en Rusland.Met de Nederlandse kennis van intensief boeren met behulp van technocratische oplossingen willen we nog verder met West Europa de eerste behoefte van de mensheid beheersen.Och die mest kan nog wel eens weer goud gaan opbrengen.En zuivel is in poedervorm in b.v. Afrika als wisselgeld voor vrede(honger) geld waard als machtsmiddel om oorlogen(regimes) op afstand te houden. etc. Die stallen komen vol,ook met mestverwerking onstaat net als met pluimveemest en gewild export artikel.Lastige boeren schakelen ze wel uit,helaas maar...kan een decennia overheen gaan.

 • no-profile-image

  M J Lohuis

  Dus doe FF normaal Thus, als de normen steeds strakker worden , dus steeds minder /ha, dan word het probleem nooit opgelost, misschien is dat wel de bedoeling.

 • no-profile-image

  Die 20% verdwijnt bij zekere boeren, maar er komt bij anderen 30% bij. Geen probleem, vraag naar hoogwaardig voedsel stijgt met stijging welvaart op de wereld. Mest gaat gewoon verwerkt worden door de overgebleven vooruitstrevende boeren of op hun vele hectares verspreid. Aantal kg melk per ha zal stijgen bij dit soort bedrijven. Beter, want de concurrentiestrijd met de andere kapers op de grondmarkt (huizen, industrie, infrastructuur) kunnen wij niet winnen in de landbouw.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.