Home

Nieuws 211 x bekeken

'Rabo iets te pessimistisch'

Den Haag – De markt zal sneller reageren op schaarste van agrarische grondstoffen, dan de Rabobank veronderstelt. Het is een beetje overdreven om te praten over een ’tijdperk van schaarste’ en een ’strijd om agrarisch grondstoffen’, zegt LEI-specialist Internationale Handel en markten Siemen van Berkum.

Volgens Van Berkum maakt de bank een goede analyse van wat zich de afgelopen periode heeft afgespeeld op de markt voor agrarische grondstoffen. ”We hebben gezien dat in verschillende productiegebieden de oogsten om verschillende redenen tegenvielen. Dat is de belangrijkste oorzaak geweest voor de pieken in de prijzen. Daarbij kwam nog dat verschillende landen minder grote voorraden aanhouden.”

Van Berkum ziet veel parallellen in een rapport dat het landbouw-economisch instituut van Wageningen UR eerder dit jaar maakte, en de analyse van de bank nu. ”Ze hebben ons rapport goed gelezen.”

Van Berkum heeft kritiek op de terminologie die gebruikt wordt in het Rabobank-rapport, dat afgelopen weekeinde uitkwam. ”Ze praten over een ’era of scarcity’ en een ’battle for agricultural commodities’. Dat lijkt me allemaal een beetje overdreven. Het evenwicht tussen vraag en aanbod is fragiel en is heel afhankelijk van de weersinvloeden – die bij slechte oogsten soms nog worden versterkt door ingrepen van overheden. Maar bij goede oogsten kan het heel snel de andere kant op gaan.”

Van Berkum gaat ervan uit dat het zeker geen tien jaar zal duren voordat boeren reageren op schaarste. ”Ik denk dat na drie jaar de boeren toch investeren in productiviteit, zeker als de prijzen omhoog gaan. Op dat punt is de Rabobank te pessimistisch. Eer is wat dat betreft zelfs in Europa en de Verenigde Staten nog winst te boeken en zeker ook in Latijns-Amerika en Azië.”

Over de kritiek vanuit de ethanolproducenten, dat de Rabobank te veel nadruk legt op de rol van energiegewassen op de vraag en aanbod zegt Van Berkum: ”Dat heb ik zo niet in het rapport gelezen. En je kunt er niet omheen dat biobrandstoffen invloed hebben op de prijszetting. Per saldo neemt de vraag toe. In normale omstandigheden kan de landbouw dat wel bijhouden.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.