Home

Nieuws 242 x bekeken

RWE/Essent mag doorgaan met bouw centrale

Groningen - RWE/Essent mag onder voorwaarden doorgaan met de bouw van de kolencentrale in de Groningse Eemshaven. De provincie Groningen heeft daartoe een gedoogvergunning afgegeven, zo maakte zij vrijdag bekend.

De gedoogvergunning is nodig sinds de Raad van State enkele weken geleden een streep haalde door de natuurvergunningen. De energieproducent moet voorlopig wel stoppen met de werkzaamheden aan de laagbouw, zoals de kantoren, het magazijn en de werkplaats. De bouw van de centrale zelf mag wegens ,,grote financiële en veiligheidsbelangen'' wel doorgaan.

Volgens gedeputeerde Wiebe van der Ploeg (Groenlinks) is er een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de belangen van RWE/Essent, dat inmiddels rond de 2 miljard euro in de centrale heeft gestoken, en de natuur in het Waddengebied. Het stilleggen van de hoogbouw, de centrale zelf, zou een feitelijke bouwstop betekenen, aldus Van der Ploeg. Dat zou de energiereus 20 miljoen euro per maand kosten.

De gedoogvergunning is voor 9 maanden afgegeven.

Groenlinks teleurgesteld

Groenlinks is teleurgesteld dat RWE/Essent mag doorgaan met de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven. ,,Kolencentrales zijn ouderwets en vervuilend'', aldus Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Het Kamerlid drong er eerder bij minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en de provincie Groningen op aan te zoeken naar alternatieven, zoals de bouw van een veel schonere biomassacentrale. ,,Helaas hebben ze daar niet voor gekozen'', aldus Van Tongeren.

Dat Verhagen liever doorgaat met de bouw van ,,vieze kolencentrales'', heeft Van Tongeren verbaasd, zo stelt ze.

Of registreer je om te kunnen reageren.