Home

Nieuws

Qatar: biobrandstoffenbeleid betekent meer honger

Doha – Het stimuleren van biobrandstoffen in de VS, EU, Japan, Brazilië en Australië helpt nauwelijks tegen klimaatverandering en drukt tot het jaar 2050 zo’n 120 miljoen mensen de honger in. Dat zegt de voedselveiligheidsadviseur van Qatar Mahendra Shah tegen financieel persbureau Bloomberg.

Shah sprak Bloomberg op de Mena Grains-bijeenkomst in Istanboel. Het telen van voedingsgewassen voor de verbrandingsmotor is volgens Shah onverstandig, omdat het de druk op land vergroot. De graanprijs stijgt volgens Shah in de komende 40 jaar met 30 tot 50 tot 70 procenten de ontbossing in Azië en Zuid-Amerika neemt toe.

Qatar zelf zet niet in op biobrandstoffen maar probeert juist landbouwgrond voor voedselproductie te ontwikkelen in met name Afrikaanse landen. Voor het klimaat hebben de biobrandstoffen volgens Shah geen betekenis. De winst op de uitstoot van CO2 wordt zo goed als teniet gedaan omdat voor de teelt van suikerriet en mais veel stikstofhoudende kunstmest nodig is.

Volgens Shah had de wereld nooit aan de eerste generatie biobrandstoffen moeten beginnen omdat de balans nooit voordelig is geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.