Home

Nieuws

Puzzel bladval Goldenappels na tientallen jaren opgelost

Wageningen – Onderzoekers van PPO Randwijk hebben een succesvolle behandeling gevonden om grootschalige bladval bij Golden Delicious bomen te voorkomen.

Bomen die behandeld werden tegen de Alternaria-schimmel, bleven in de proeven in Randwijk nagenoeg vrij van bladvlekken en bladval. Daarmee ligt er waarschijnlijk een oplossing in het verschiet voor het probleem van de bladval, dat al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw speelt en dat in de boomkwekerij tot aanzienlijke economische schade leidt.

De uitkomsten lijken op het eerste oog niet van groot belang voor de Nederlandse fruitsector.  ”Golden Delicious zal niet snel verdwijnen in Nederland en wordt als verstuiver gebruikt, maar het is ook belangrijke kennis voor de verder veredeling. Het probleem kan zich opnieuw voordoen in kruizingen met het ras”, zegt fruittelersvoorman Johan van Haarlem.

Of registreer je om te kunnen reageren.