Home

Nieuws 207 x bekeken

Provincies: Bleker voert de druk op

Den Haag - De provincies noemen de opstelling van staatssecretaris Henk Bleker in de natuuronderhandeling hard en fors.

Woensdag dreigde hij zijn eisen eenzijdig per wet af te dwingen als er niet snel een akkoord wordt bereikt. Bart Krol (CDA), onderhandelaar namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) en gedeputeerde in Utrecht, wijst erop dat de provincies in de nu al tien maanden durende gesprekken met meer creatieve voorstellen zijn gekomen dat het kabinet. ”Ik heb begrip voor de bezuinigingen, maar er zitten veel addertjes onder het gras”, zegt hij. ”Er komen nu allerlei dingen uit de Haagse kast rollen, die eenzijdig bij de provincies worden gelegd.”

Krols Overijsselse collega Hester Maij constateert dat Bleker de druk probeert op te voeren, maar stelt tegelijkertijd dat hij daar niet in slaagt. ”Wij laten ons niet gek maken en proberen er op inhoud uit te komen, waarbij voor ons de belangen van natuur en landbouw voorop staan”, zegt zij.

Volgens de Friese gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) tast het beleid van Bleker het draagvlak onder boeren in zijn provincie voor agrarisch natuurbeheer aan. “Dit is voor ons heel zorgelijk”, zegt hij. “Door de harde opstelling van de heer Bleker bestaat er in het buitengebied onzekerheid bij mensen over hoe het verder moet.” Kramer benadrukt dat de eisen die Bleker stelt niet haalbaar en betaalbaar zijn. “Wij provincies willen wel onze bijdrage leveren aan de bezuinigen, maar dan moet dat wel te realiseren zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.