Home

Nieuws 176 x bekeken

'Proefboring gas kan voldoen aan extra eisen'

Den Haag – Het Britse bedrijfje Cuadrilla heeft er het volste vertrouwen in dat het mogelijk is om te voldoen aan voorwaarden die drinkwaterbedrijf Brabant Water stelt om een proefboring in Boxtel naar schaliegas te kunnen accepteren.

Directeur Frank de Boer van Cuadrilla heeft dat woensdag gezegd op vragen van de commissie EL&I van de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over de risico’s van het boren naar schaliegas.

Brabant Water wil onder meer dat Cuadrilla een veiliger boortechniek gebruikt in de ondiepe ondergrond waar het drinkwater zit. ”De eerste indruk is dat het vrijwel zeker kan”, sprak De Boer.

Bovendien wil het drinkwaterbedrijf dat er milieuvriendelijkere stoffen worden gebruikt in plaats van de twee chemicaliën die Cuadrilla tot dusver heeft genoemd. In verband met de goede kwaliteit van het water in Brabant is het gebruik van glutaaraldehyde (om bacteriën te doden) waarschijnlijk niet nodig, zei De Boer.

Als proefboringen uitwijzen dat schaliegas rendabel is te winnen, schat Cuadrilla dat er in Brabant vijf tot tien boorlocaties komen.

Via de staatsdeelneming EBN zal 6 tot 7 miljoen euro overheidsgeld worden geïnvesteerd in de eerste proefboring, schatte directeur Jan Dirk Bokhoven woensdag desgevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.