Home

Nieuws

Proef moet zeegras herstellen in de Waddenzee

Harlingen – De Waddenvereniging en Rijkswaterstaat doen de komende twee jaar een poging om met een nieuwe methode zeegras terug te krijgen in de Waddenzee.

Zeegrasvelden zijn belangrijke broedplaatsen voor vissen als zeenaald en verschillende soorten platvis. De aanleg van de Afsluitdijk en een schimmelinfectie zorgden ervoor dat de zeegrasstand in de Waddenzee begin jaren 30 razendsnel terugliep. Inmiddels zijn beide soorten zeegras (klein en groot zeegras) zeldzaam.

Deze maand is de proef gestart. Hiervoor zijn drie plekken geselecteerd: Balgzand, het Uithuizerwad en het wad bij Schiermonnikoog. Als het zeegras inderdaad terugkomt is dat goed nieuws voor de waddennatuur.

Bij het huidige herstelplan maken de onderzoekers gebruik van een nieuwe simpele techniek die zich in de Verenigde Staten inmiddels bewezen heeft. Ze plaatsen houten paaltjes op het wad, waaraan ze drijvende zakken bevestigen. Hierin zitten rijpende stengels van zeegras, verzameld in een Duits zeegrasveld. De rijpende zaadstengels verliezen in de loop van enkele weken hun zaad waardoor dit op natuurlijke wijze verspreid wordt over het gebied.

Vanaf het voorjaar van 2012 zullen onderzoekers van de Universiteit van Nijmegen en Stichting Deltares, onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het resultaat van het experiment in kaart brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.