Home

Nieuws 262 x bekeken

'Productiewaarde groente daalt 20 procent door Ehec'

Amsterdam - De productiewaarde van Nederlandse groente daalt dit jaar met circa 20 procent. Dat is een schatting van ING Economisch Bureau.

Voor fruit voorziet ING een toename van de productiewaarde van 7 procent. Het is het effect van de Ehec-crisis. De vraaguitval zorgde voor een gemiddelde prijsval van 15 procent. Ook het productievolume is in 2011 5 procent lager. Ook die daling is deels het gevolg van de Ehec-crisis.
In juni vond de grootste klap plaats. Het totale exportvolume van groente en fruit daalde in juni met 18 procent. Over het eerste halfjaar bedroeg deze daling 8 procent. De Ehec-crisis blijkt een langdurig prijseffect te hebben. De prijzen van tomaten zijn sinds de uitbrak van de Ehec-crisis op een heel laag niveau blijven steken.

Het Economisch Bureau verwacht dat de export dit jaar met 10 procent zal achterblijven. Voor komkommer daalt de uitvoer een kwart, alleen paprika laten dit jaar een exportgroei van 6 procent.
Voor de fruitteelt zijn de vooruitzichten goed, denkt ING. Door de goede oogst en storm- en hagelschade in België is de prijsverwachting goed. ING verwacht een 5 procent hogere fruitprijs dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.