Home

Nieuws 356 x bekeken

Productie Argentijnse rundveehouderij blijft dalen

Buenos Aires – De productie in de Argentijnse rundveehouderij blijft maar dalen. Het land dreigt zelfs zijn positie als exportland van rundvlees kwijt te raken. Dit stelt Landbouwraad Freek Vossenaar in een bericht over de sector.

In de eerste zeven maanden van dit jaar werden 6,16 miljoen runderen geslacht. Dat is bijna 13 procent minder dan in dezelfde periode een jaar ervoor. In vergelijking met het jaar 2009 zien de cijfers er nog veel slechter uit: een daling van 33 procent, ofwel ruim 3 miljoen slachtingen minder.

Het krappe aanbod vertaalde zich in een 8 procent lagere binnenlandse consumptie (tot 54,4 kilo per hoofd van de bevolking) en een afname van de export met 20 procent ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2010. De export bedroeg 155.000 ton (inclusief slachtafvallen).

Argentinië verliest door deze ontwikkeling zijn positie als exportland. Dit jaar exporteerde het tot nu toe 10 procent van de totale productie, terwijl dat in 2005 nog meer dan een kwart was. Binnen de Mercosur-landen is Argentinië nu de kleinste speler. De export is sinds 2006 zwaar gereguleerd. Exportvergunningen en pre-vergunningen gaan gepaard met verplichtingen ten aanzien van de bevoorrading van de binnenlandse markt.

De aanhoudende crisis was voor Cargill aanleiding z’n slachthuizen in Argentinië van de hand te doen. Europa importeerde 30.890 ton ofwel 20 procent van het totaal, maar dat deel was goed voor dik 41 procent van de exportopbrengsten. Rusland, Hongkong en Israël zijn in volume de grootste afnemers.

Toch gloort er hoop. Het begon in 2010 met een toestemming voor verhoging van de binnenlandse prijzen. Boeren kunnen weer wat rendement maken. Voor de vijftiende maand op rij lag het percentage vrouwelijke dieren in de slacht onder de 40 procent. Dat betekent dat veehouders het reproductievermogen langzaam aan het vergroten zijn.

Het kan nog wel vier jaar duren voordat Argentinië weer het oude niveau bereikt heeft, is de inschatting. Dan moet er echter geen nieuw overheidsbeleid over de sector worden uitgestort dat het vertrouwen in de toekomst teniet doet.

Of registreer je om te kunnen reageren.