Home

Nieuws 191 x bekeken

Polen wil boeren extra steun geven

Brussel - De nieuwe EU-lidstaten waaronder Polen en Tsjechië willen hun boeren bovenop de Europese inkomenstoeslagen extra steun blijven geven.

Brussel staat dat echter niet toe. Dat meldt de agrarische website Agra Europe. Eurocommissaris Dacian Ciolos is bevreesd dat ondernemers in deze landen straks meer subsidie ontvangen dan hun collega’s in de oude lidstaten. Hij stelt bovendien dat de wens van Warschau en anderen in strijd is met de Europese regelgeving omtrent de inkomenstoeslagen.

Twaalf lidstaten hebben bij hun toetreding tot de EU het recht bedongen een aantal jaren uit nationale middelen de inkomenstoeslagen te mogen aanvullen. Reden daarvoor is dat de steun die zij uit Brussel ontvangen niet onmiddellijk op hetzelfde niveau lag als in het Westen.

In 2012 lopen zij nog 10 procent achter en dus willen deze landen de subsidies aan boeren blijven ophogen. Volgens Ciolos is dat niet nodig, omdat de overige lidstaten te maken hebben met 10 procent modulatie. Polen stelt daar tegenover dat de oude lidstaten deze modulatiegelden in plattelandsontwikkeling kunnen steken zodat hun boeren daar alsnog van profiteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.