Home

Nieuws

Pluimveehouderij wil ruiming besmette zwanen

Zuidwolde – Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens en pluimveehouders vinden dat 83 besmette zwanen in het Drentse Zuidwolde moeten worden geruimd. Bij de dieren is een besmetting met laagpathogene aviaire influenza vastgesteld (H5N3).

Staatssecretaris Bleker heeft besloten de dieren in quarantaine te plaatsen en te laten uitzieken. De zwanen worden niet als gebruikspluimvee beschouwd en kunnen volgens de Europese regels daardoor worden uitgezonderd van de regels voor ruiming.

Het bedrijfsleven heeft in overleg met de overheid laten weten geen enkel risico te willen nemen en dat de besmette dieren dus moeten worden geruimd. Exporteurs hebben voorgesteld de ruiming voor eigen rekening en risico te willen uitvoeren. Het ministerie wil daar echter niet mee instemmen.

Volgens het ministerie komt de laagpathogene besmetting bij wilde zwanen in het Groene Hart van Zuid-Holland waarschijnlijk ook in het wild voor. Het is volgens deskundigen onwaarschijnlijk dat het virus muteert naar de zeer besmettelijke hoogpathogene variant. Dat gebeurt tot nu toe alleen bij pluimvee.

Of registreer je om te kunnen reageren.