Home

Nieuws 195 x bekeken

PT bereidt innen miljoenen aan achterstallige heffingen voor

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw (PT) overlegt volgende week met betrokken afdelingen over de inning van miljoenen euro’s aan achterstallige areaalheffingen groente en fruit.

Het PT moet over 2009, 2010 en 2011 de areaalheffing innen.

Dat kan voor veel bedrijven een te zware financiële last zijn.

Voor de eerste twee jaar staat nog 28 miljoen euro uit bij telers, blijkt uit het jaarverslag over 2010. Het PT kon dit niet innen omdat de verordeningen geen Europese goedkeuring hadden. Door de publicatie van de verordening vorige week is de inning mogelijk.

”Volgende week gaat de factuur over 2009 de deur uit”, zegt een woordvoerder. De aanvankelijke planning wordt losgelaten om het komende halfjaar ook andere jaarheffingen te innen.

Eerder vroeg het PT aan telers de bedragen te reserveren in de eigen jaarrekening. ”Maar door de Ehec-crisis kan ik voorstellen dat dat bij een aantal bedrijven niet gelukt is.”

Zo heeft de Europese Commissie lang gedaan over goedkeuring van de verordening voor bijzondere heffing voor teelt en die voor handel. Deze heffingen dienen ter financiering van onder meer promotietaken en technisch onderzoek. Ook afzetbevordering voor uien is in deze verordening geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.