Home

Nieuws 702 x bekeken

PPO krijgt meldingen bloemverdroging bij bollen

Lisse – PPO Bloembollen in Lisse heeft de afgelopen weken meldingen gekregen over bloemverdroging in een groot aantal partijen tulpen.

Het betreft partijen uit verschillende teeltgebieden. Bij het doorsnijden van de spruit is de bloemknop vaak al ver aangelegd. Het bijzondere is dat er op dit tijdstip ook al een hoog percentage bloemverdroging is te zien. De bloem is dan verschrompeld tot een pluimpje.

Het probleem is geconstateerd bij de tulpencultivars ‘Strong Gold’, ‘Yokohama’ en de sport daarvan ‘Purple Flag’, ‘Escape’, ‘Alibi’ en ‘Cheirosa’. Het gaat om percentages variërend van 15 tot 50 procent en meer.

Bij PPO bestaat het vermoeden dat bloemverdroging bij nog meer cultivars aan de orde is. Naast bloemverdroging zijn er ook meer dan normaal gevallen van antholyse geconstateerd. Bij dit verschijnsel worden in de bol wel bladeren, maar geen bloemknop aangelegd. Dit is onder andere het geval bij ‘Purple Prince’ en ‘Yellow Flight’.

Ook komen nu meldingen binnen van bloemverdroging bij de narcissen ‘Tête à Tête’ en ‘Bridal Crown’. PPO Bloembollen raadt de telers, broeiers en handelaren dringend aan om partijen tulpen en narcissen te controleren op bloemverdroging, om achteraf klachten van de afnemers te voorkomen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.