Home

Nieuws

PBL: meer regio's moeten rekening houden met krimp

Den Haag - Voor steeds meer regio's is het onzeker of ze in de komende periode zullen groeien of krimpen.

Daarom adviseert het Planbureau voor de Leefomgeving om stedelijke ontwikkeling in kleine stappen te doen. Dat schrijft PBL in Ruimtelijke verkenningen 2011, een studie naar de inrichting van Nederland in 2040. PBL voorziet dat door het verschuiven van het planmatige beleid naar regionale overheden mogelijk een verschuiving ontstaat in de inrichting van Nederland.

“Wanneer alles volledig geliberaliseerd wordt en gemeenten zelf gaan beslissen of ze gaan bouwen of niet, kunnen regio’s als het Groene Hart en de kustregio’s heel populair worden om te wonen. Andere regio’s waar mensen ruimer kunnen wonen, zullen dan minder snel groeien”, aldus onderzoeker Daniëlle Snellen. Door de liberalisering van het ruimtelijk beleid zouden bepaalde landelijke regio’s volgebouwd kunnen worden. “Een goede afstemming tussen gemeenten of provincies is daarom van groot belang”, aldus Snellen.

Het is voor het eerst dat er naast krimp- en groeiregio’s een groot aantal regio’s zijn waar zowel groei als krimp mogelijk is. Voorbeelden hiervan zijn de Veluwe en de Kop van Noord-Holland Dit is afhankelijk van de economische situatie, maar ook van de bevolkingsgroei en werkgelegenheid. De belangrijkste krimpregio’s zijn Zuid- en Midden-Limburg, Noordoost Groningen en Zeeuws-Vlaanderen. De stadsgewesten Utrecht, Arnhem- Nijmegen, Groningen en Amersfoort zijn typische groeigebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.